c S

Sindikati javnega sektorja zavrnili vladno formulo za izračun rasti plačne mase

15.03.2016 07:54 Ljubljana, 14. marca (STA) - Za sindikate javnega sektorja formula za izračun možne rasti plačne mase, ki jo predlaga vlada, ni sprejemljiva. Svoje stališče so vladni strani predstavili na današnjih pogajanjih, dogovorili pa so se, da ga predložijo še v pisni obliki.

V sindikatih že pretekli teden, ko je vladna stran predstavila svoj predlog, niso skrivali, da mu niso naklonjeni.

Predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije Branimir Štrukelj je pred začetkom današnjih pogajanj poudaril, da zavračajo vladno idejo, da bi s spremenjenim argumentom, ki je sedaj uravnoteženi proračun do leta 2020, nadaljevali varčevanje v javnem sektorju.

Vztrajali bodo, da je potrebno plače izboljševati glede na gospodarske rasti in v prvi fazi nadaljevati z odpravljanjem varčevalnih ukrepov, ki so še v veljavi. Da se želijo dogovoriti o odpravi vseh trenutno še veljavnih varčevalnih ukrepov v prihodnjem letu, je dejal tudi Jakob Počivavšek, vodja druge sindikalne pogajalske skupine, v kateri prav tako zavračajo vladni predlog.

Štrukelj je bil ob tem kritičen, da si je vlada v nacionalnem reformnem programu "drznila že postaviti svoj predlog kot tisto, kar bo poslano v Bruselj. To se mi zdi nesprejemljivo in pomeni, da vlada v resnici ni pripravljena na enakopraven dialog."

Po predlagani formuli bi rast plačne mase v javnem sektorju za posamezno leto določili tako, da bi od nominalne rasti bruto domačega proizvoda (BDP), kot jo bo v spomladanski napovedi predvidel Urad za makroekonomske analize in razvoj (Umar), odšteli 1,7 odstotne točke. Razlika pa bi predstavljala povečanje glede na aktualno plačno maso.

Po takšnem ključu bi plačno maso določali za prihodnja štiri leta. Kot so utemeljili na vladni strani, mora namreč Slovenija do vključno leta 2020 izravnati proračunski primanjkljaj.

Vlada želi dogovor o okviru možne rasti stroškov dela skleniti do konca aprila. Na kakšen način bi se nato v okviru tako določene plačne mase odpravljali še veljavni varčevalni ukrepi in kateri najprej, pa bi bila vsako leto stvar dogovora s sindikati.

Za javni sektor namreč še vedno velja zamrznitev izplačevanja redne delovne uspešnosti ter omejitve pri izplačevanju delovne uspešnosti iz naslova povečanega obsega dela. Tudi letos vsi ne bodo dobili polnega regresa, javnim uslužbencem vplačujejo znižane premije dodatnega pokojninskega zavarovanja.