c S

Hrvaška se ne bo udeležila ustne obravnave na arbitražnem sodišču

14.03.2016 15:10 Bruselj, 14. marca (STA) - Hrvaška se ne bo udeležila ustne obravnave na arbitražnem sodišču v četrtek v Haagu, je danes v Bruslju povedal hrvaški zunanji minister Miro Kovač. Ob tem je napovedal, da bo kmalu obiskal Slovenijo, ter izrazil prepričanje, da bosta državi zagotovo našli rešitev za vprašanje meje na podlagi mednarodnega prava in dvostranskih pogajanj.

Stališče Hrvaške je poznano, Hrvaška je izstopila iz arbitražnega postopka, tako da za nas to ni več relevantno, je poudaril Kovač v prvem odzivu na novico, da bo ustna obravnava na arbitražnem sodišču v četrtek.

Na vprašanje, ali torej Hrvaška v Haag ne bo poslala nikogar, je minister odgovoril: "Ne."

Vodja hrvaške diplomacije je ob tem napovedal, da bo kmalu obiskal Slovenijo, kjer se bo o tem vprašanju pogovoril s kolegom Karlom Erjavcem in verjetno tudi s predsednikom republike Borutom Pahorjem.

Odnosi Slovenije in Hrvaške so po njegovih besedah zelo razviti, prijateljski in dobrososedski. "S slovenskimi prijatelji bomo zagotovo našli rešitev na podlagi mednarodnega prava in dvostranskih pogajanj," je poudaril Kovač.

V odgovoru na vprašanja, kaj pričakuje od sodišča, ki ravna, kakor da je Hrvaška še vedno v postopku, in kaj se bo zgodilo, če bo sodišče sprejelo odločitev, je hrvaški minister zgolj ponavljal, da Hrvaška ni več stranka v postopku.

"Hrvaška ne more biti zastopana na tem sodišču, če ni več v postopku. Ampak našli bomo rešitev s slovensko stranjo. Pogajali se bomo. Pogovarjali se bomo," je še enkrat poudaril Kovač.

Na vprašanje, ali ima kakšen konkreten predlog za rešitev vprašanja meje med Slovenijo in Hrvaško, pa je minister odgovoril, da ne bo zdaj razkrival skrivnosti, temveč bo o tem v Ljubljani razpravljal s kolegom Erjavcem.

Ob tem je Kovač izrazil tudi prepričanje, da bosta Slovenija in Hrvaška našli rešitev v duhu dobrososedskih in prijateljskih odnosov.

Hrvaški minister je dejal, da bo Ljubljano obiskal zelo kmalu, konkretnejši pa ni bil. Po neuradnih informacijah naj bi Kovač Slovenijo obiskal prihodnji teden.