c S

Zaradi načrtovane prometne kontrole Koprivnikarja sedem policistov v postopku izredne odpovedi

10.03.2016 07:32 Ljubljana, 09. marca (STA) - Zaradi načrtovane prometne kontrole nad ministrom Borisom Koprivnikarjem so na policiji uvedli postopek izredne odpovedi sedmim policistom, med njimi predsedniku sindikata policistov Zoranu Petroviču. Prvi mož policije Marjan Fank je pri tem poudaril, da takšnih ravnanj, kot so si jih privoščili vpleteni policisti, ne more tolerirati.

Ministra za javno upravo Koprivnikarja so policisti ustavili novembra lani, ko se je ponoči vračal s koncerta svoje rock skupine v Škofji Loki, in opravili alkotest. Na kranjski policijski upravi so interno preiskavo uvedli že neposredno po dogodku, ko so se začeli pojavljati sumi, da ustavitev ministra ni bila naključna.

Novo razsežnost primeru pa je dalo nedavno odprto pismo anonimnega pošiljatelja, da je bil postopek načrtovan, kar je dokazal s posnetki dopisovanj na Facebooku. Na Policijski upravi Kranj so zato vnovič preverili postopke policistov.

Generalni direktor policije Marjan Fank je pojasnil, da preiskava sicer še ni zaključena. Delno poročilo pa potrjuje obstoj komunikacije med policisti, ki se je pojavila v medijih. Poudaril je, da takšnih dejanj ne more tolerirati, ob čemer pa mu je žal policistov, ki sta Koprivnikarja ustavila in jim zdaj grozi izguba službe, saj sta "bila na nek način zlorabljena".

Vodja službe generalnega direktorja Tomaž Pečjak je pojasnil, da je v komunikaciji sodelovalo vsaj 15 policistov z različnih policijskih uprav. "Pet oseb je aktivno v komunikaciji iskalo policiste, ki bi izvršili omenjeno dejanje ter dva policista napeljalo k zlorabi položaja," je dejal.

Vsem sedmim so izdali sklep o prepovedi opravljanja dela za čas trajanja postopka izredne odpovedi. O sumih, da je bilo storjeno kaznivo dejanje, pa so obvestili tudi specializirano državno tožilstvo.

Kot je dejal Pečjak, so policisti naklepoma huje kršili pogodbene in druge obveznosti iz delovnega razmerja, pa tudi zakonske določbe. Predvsem so zlorabili načelo zakonitosti, načelo spoštovanja človekove osebnosti in dostojanstva ter načelo enake obravnave.

Po Pečjakovih besedah je bil namen vpletenih policistov, da z načrtovanim protipravnim nadzorom ministra poskušajo diskreditirati kot glavnega pogajalca vlade. Prav tako so ugotovili, da so se vpleteni ves čas zavedali nezakonitosti njihovih ravnanj ter nastalih prepovedanih posledic.

Petrovič je za Večer napovedal uporabo vseh pravnih sredstev. Tako nameravajo v zakonitem roku podati ugovore, sindikat pa bo najprej poskrbel za oba škofjeloška policista, da jima zagotovi potrebno pravno pomoč in socialno podporo, ki jo lahko. Sicer naj bi po napovedi sindikata policistov več podrobnosti javnosti predstavili na novinarski konferenci v četrtek.

Koprivnikar je poudaril, da policiji popolnoma zaupa, to zaupanje pa se "očitno izkazuje tudi kot pravilno, če so res našli konkretne dokaze". Kot je še dejal ob vladnem obisku v Podravju, od samega začetka ponavlja, da kot državljan pričakuje enake postopke kot za vse ostale. "Na sam postopek nisem imel nobenih pripomb, sem pa že na začetku izrazil pričakovanje, da v primeru nepravilnosti sami organi znotraj policije opravijo svojo nalogo," je dodal.

Prav tako ob robu obiska v Podravju se je odzval premier Miro Cerar, ki je ugotavljal, da se je očitno v postopku izkazalo, da je skupina policistov storila nezakonita ravnanja. Zato je po njegovem prav, da je prišlo do omenjenih ukrepov.

"Nedopustno je, da bi seveda dopustili, da nosilci tako pomembnih nalog, torej policisti, na ta način kršijo zakon. Upam, da je to en dober zgled, da se to v prihodnje ne bo več dogajalo," je še menil Cerar. Ob tem je poudaril, da policija skupaj s svojim vodstvom na splošno zelo dobro deluje, kar se je po njegovem še posebej izkazalo tudi v migrantski krizi.

Spomnil je še, da država zdaj namenja veliko več sredstev za dodatno opremo, avtomobile in zaščitno opremo policistov. To se bo po njegovih besedah še posebej letos zelo dobro videlo tudi v praksi. Po njegovih besedah s tem ustvarjajo pogoje za nadaljnji dober razvoj policije, ki jo Slovenija močno potrebuje, da bo imela zagotovljeno varnost, red in mir.

Za STA je dogajanje komentiral tudi predsednik drugega policijskega sindikata, Policijskega sindikata Slovenije (PSS), Radivoj Uroševič. Pojasnil je, da na PSS sicer nimajo vpogleda v postopek in na celotno zadevo tudi nimajo vpliva. Za izredne odpovedi sedmim policistom je izvedel iz medijev, saj jih delodajalec o tem ni obvestil. Omenjeni policisti namreč niso člani PSS, je dejal.

Glede pogajanj o stavkovnih zahtevah policistov pa je izpostavil, da se vabilu vladne strani odzoveta oba policijska sindikata, sami pa nimajo vpliva na drug sindikat in način, na katerega bo ta v pogajanjih sodeloval.

Notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar je znova zatrdila, da odpovedi delovnega razmerja sindikalistom iz vrst Sindikata policistov Slovenije ne bodo vplivale na potek pogajanj s policisti. Vladna pogajalska skupina je sicer po besedah ministrice dobro opravila svoje delo in se že približuje točki, ko bi se lahko začeli pogovarjati o sestavljanju osnutka stavkovnega sporazuma. Pogajanja naj bi se sicer, kot so pojasnili na notranjem ministrstvu, nadaljevala predvidoma v petek.

Je pa prvi mož policije Fank danes zavrnil tudi namigovanja, ki so se pojavila v javnosti, da je bila informacija medijem posredovana z namenom zmanjševanja pogajalskih izhodišč. Če si v tem trenutku kdo ne želi zastoja pogajalskih dogajanj, je to po Fankovih besedah zagotovo vodstvo policije.