c S

Fanku žal zlorabljenih policistov, ki sta ustavila Koprivnikarja

09.03.2016 17:08 Ljubljana, 09. marca (STA) - Prvi mož policije Marjan Fank je danes poudaril, da ne sme tolerirati dejanj, kakršna so si privoščili policisti, ki so sodelovali pri prometni kontroli nad ministrom Borisom Koprivnikarjem. Potrdil je uvedbo postopka izredne odpovedi za sedem policistov in dodal, da mu je žal tistih, ki sta izvedla nadzor, saj sta "bila na nek način zlorabljena".

Fank je na današnji novinarski konferenci uvodoma pojasnil, da je skupina, ki je izvajala aktivnosti v notranjem postopku na policiji, izdelala delno poročilo. To potrjuje obstoj komunikacije med policisti, ki se je pojavila v medijih, je dodal.

Poudaril je, da so vpleteni huje kršili pogodbene obveznosti, s tem pa so povzročili veliko škodo policiji. Potrdil je tudi, da so v teh dneh uvedli postopek izredne odpovedi za sedem policistov, od tega za dva, ki sta izvedla postopek. Od vpletenih, jih je pet članov enega izmed policijskih sindikatov, je še dejal. Med njimi je tudi formalno še vedno predsednik Sindikata policistov Slovenije Zoran Petrovič.

Vodja službe generalnega direktorja Tomaža Pečjaka je pojasnil, da je sicer v komunikaciji sodelovalo vsaj 15 policistov z različnih policijskih uprav. "Pet oseb je aktivno v komunikaciji iskalo policiste, ki bi izvršili omenjeno dejanje ter dva policista napeljalo k zlorabi položaja," je pojasnil.

Vsem sedmim je bil izdan sklep o prepovedi opravljanja dela za čas trajanja postopka izredne odpovedi, o sumih, da je bilo storjeno kaznivo dejanje, pa so obvestili tudi specializirano državno tožilstvo, je še pojasnil Pečjak.

Kot je dodal, so policisti naklepoma huje kršili pogodbene in druge obveznosti iz delovnega razmerja, pa tudi zakonske določbe. Predvsem so zlorabili načelo zakonitosti, načelo spoštovanja človekove osebnosti in dostojanstva ter načelo enake obravnave.

Prav tako so osumljeni storitve zlorabe uradnega položaja v povezavi z napeljevanjem in pomočjo, je dejal Pečjak. Kršili so kodeks in pravila policije, ki pravijo, da morajo policisti delo opravljati vestno, strokovno, pravočasno in zakonito. Nenazadnje pa so po Pečjakovih besedah kršili tudi navodilo o evidentiranju kaznivih dejanj. To pravi, da mora policist podati prijavo kadarkoli na podlagi lastnega spoznanja ali splošno poznanih dejstev ugotovi, da obstaja sum, da je bilo storjeno ali pa se pripravlja kaznivo dejanje.

Po njegovih besedah je bil namen vpletenih policistov ves čas ta, da z načrtovanim protipravnim nadzorom ministra poskušajo diskreditirati kot glavnega pogajalca vlade. Prav tako so ugotovili, da so se vpleteni ves čas zavedali nezakonitosti njihovih ravnanj ter nastalih prepovedanih posledic.

Fank je še zavrnil namigovanja, ki so se pojavila v javnosti, da je bila informacija medijem posredovana z namenom zmanjševanja pogajalskih izhodišč. Če si v tem trenutku kdo ne želi zastoja pogajalskih dogajanj, je to po Fankovih besedah zagotovo vodstvo policije.

Te informacije so se namreč pojavile ravno v obdobju, ko so se pogajalska izhodišča zbližala in bi lahko prišlo do zaključka stavkovnih aktivnosti, kajti nekajmesečno izvajanje stavke se že kaže v poslabšanju varnostnih razmer, je dodal prvi mož policije.

Pojasnil je, da imajo vsi, ki so v postopku, zdaj še možnost zagovora, od tega pa bo odvisna tudi njegova končna odločitev. Policija bo po besedah Fanka policistoma, ki sta izvedla prometni nadzor, nudila tudi pravno in psihosocialno pomoč, če jo bosta potrebovala. Moralno sporno pa se mu zdi, da sta se v situaciji znašla ravno zaradi tistih, ki naj bi pomoč nudili sedaj. Tudi Pečjak je dodal, da morali biti policisti, ki so v sindikalni organizaciji vodje, zgled ostalim kolegom.

Fank je spomnil, da je bila policija sicer že večkrat deležna kritik, da posega v sfere, v katere ne bi smela. Spomnil je na preiskavo v DZ in na vladi ter na aretacijo kosovskega politika. Poudaril je, da je policija vedno zaščitila policiste, ki so ravnali strokovno, "ko pa pride do takšne zlorabe, pa temu ne bo tako".

Preiskava sicer še ni zaključena, ugotavljajo še vpletenost drugih odgovornih, ki so kakorkoli sodelovali pri tem.

Po Fankovih besedah na policiji tudi ne morejo spregledati, da so bili v zgodbo vpleteni vodilni možje enega od sindikatov, zato na zadevo gledajo tudi kot nezakonito dejavnost enega od sindikatov. "Ko bo preiskava zaključena, bomo preučili tudi razloge za odstop od kolektivne pogodbe," je povedal.