c S

Pahor za javno predstavitev kandidatov za visoke državne položaje

09.03.2016 16:15 Ljubljana, 09. marca (STA) - Predsednik republike Borut Pahor se je po posvetu z vodji poslanskih skupin odločil, da bo kandidate, ki jih v izvolitev predlaga DZ, pred tem napotil na javno predstavitev. Novost v postopku imenovanja visokih državnih funkcionarjev bodo prvič uvedli pri izvolitvi namestnika predsednika računskega sodišča, so sporočili iz predsednikovega urada.

Pahor se je za novost v postopku imenovanja visokih državnih funkcionarjev po navedbah urada odločil po daljšem in tehtnem premisleku, ker meni, da bo javna predstavitev koristno povečala preglednost in kakovost postopkov izvolitev visokih državnih funkcionarjev ter zaupanje javnosti.

V uradu so spomnili tudi na preteklo sodelovanje Pahorja z DZ in navedli, da je 14. maja 2014 pred DZ pojasnil razloge, zakaj ne bo predlagal kandidata za predsednika vlade in bo razpisal predčasne volitve. Pred pol leta je v DZ razložil svoje stališče o aktualni begunski in migrantski problematiki. Pahor je 20. marca 2015 nastopil pred odborom DZ za zunanjo politiko in spregovoril o usmeritvah slovenske zunanje politike, so našteli v uradu.

Pahor ocenjuje svoje sodelovanje z DZ kot uspešno. Tako kot zgledno ocenjuje tudi sodelovanje s poslanskimi skupinami v postopkih izvolitve visokih državnih funkcionarjev. Pahorju in DZ se le enkrat v štirinajstih primerih ni uspelo uskladiti glede primernosti kandidata. Vsi drugi postopki pa so bili, kot so poudarili v uradu, zaključeni pravočasno in brez problemov.

Pahor bo sicer v petek gostil posvet z nekdanjimi sodnicami in sodniki ustavnega sodišča. Cilj posveta je, da Pahor pred začetkom uradnih postopkov imenovanja novih sodnikov ustavnega sodišča z nekdanjimi izmenja mnenja in razmišljanja o načinu vodenja teh postopkov tako, da bi imel DZ možnost izvoliti najboljše kandidate.