c S

Sodišče še išče tuje strokovnjake za dodatno izvedensko mnenje v sojenju Noviču

09.03.2016 16:03 Ljubljana, 09. marca (STA) - Na ljubljanskem okrožnem sodišču se je nadaljevalo sojenje Milku Noviču, obtoženemu umora direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika. Sodnica Špela Koleta je sporočila, da so na inštitutu za forenzično znanost iz Wiesbadna zaradi prezasedenosti zavrnili prošnjo za izvedensko mnenje. Sodišče tako nadaljuje s poizvedbami glede tujih izvedencev.

Koletova se je dodatno izvedensko mnenje odločila pridobiti zaradi nasprotujočih si mnenj glede strelskih sledi. Izvedensko mnenje Nacionalnega forenzičnega laboratorija (NFL) je bilo za Noviča namreč obremenjujoče, dve priči obrambe pa to mnenje spodbijata.

Policisti so na Noviču in njegovi jakni našli strelske delce, ki imajo enako kemijsko sestavo kot delci iz tulca, najdenega na kraju kaznivega dejanja. Novič je že pred tedni pojasnil, da se je z delci kontaminiral na strelišču. In ker si pozimi roke maže s kremo, je tako najbrž nekaj delcev s kontaminirane jakne dobil na roke, preden so mu odvzeli vzorec.

V NFL dvomijo v to razlago, saj da delci smodnika hitro odpadajo. Na drugi strani pa je kemik z Instituta Jožef Stefan Miran Čeh, ki je strokovno mnenje pripravil na prošnjo obrambe, prepričan, da se je Novič z delci kontaminiral na strelišču.

Novič je danes tudi dodal, da preiskave niso bile opravljene profesionalno in v skladu s standardi. Med drugim je opozoril, da manjkajo fotografije, iz katerih bi bila razvidna morfologija delcev, prav tako vrhovi delcev niso bili asignirani.

Na današnjem naroku so sicer ponovno zaslišali Tineta Horvata, ki je našel ustreljenega. Sodnici in obrambi je pojasnjeval nekatere podrobnosti dogajanja na večer umora. Med drugim je razložil, kje natančno je žrtev ležala, kako je bila obrnjena in kako je ravnal, ko jo je opazil.

Novič je obtožen, da je 16. decembra 2014 okoli 19.40 na parkirišču gostinskega lokala na ljubljanskem Viču izza hrbta dvakrat v glavo ustrelil Jamnika. Kot piše v obtožnici, je to storil načrtno in zahrbtno, žrtvi je življenje vzel, ko ta tega ni pričakovala in se tudi ni mogla braniti.

Umor je Novič po mnenju tožilstva storil iz brezobzirnega maščevanja, saj je je bil Jamnik direktor inštituta, s katerega so Noviča odpustili. Jamnik je umrl tri dni po napadu, Noviča pa so aretirali kmalu zatem.