c S

Korespondenca med policisti glede Koprivnikarja po ugotovitvah premierja pristna

03.03.2016 07:48 Ljubljana, 02. marca (STA) - Ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar in generalni direktor policije Marjan Fank sta danes premierja Mira Cerarja seznanila s potekom postopkov v zvezi z objavljeno korespondenco skupine policistov. Očitno je, da je ta korespondenca pristna, kar kaže na nedopustno ravnanje te skupine policistov, so sporočili iz Cerarjevega kabineta.

Če bodo postopki potrdili, da je šlo za nezakonita ravnanja, predsednik vlade pričakuje ustrezne ukrepe. Ob tem je poudaril, da tovrstno ravnanje ožje skupine policistov ne sme vreči sence na delovanje pripadnikov slovenske policije in njenega vodstva, saj vsi ti profesionalno in odgovorno, pogosto pa tudi zelo požrtvovalno, opravljajo svoje naloge in poslanstvo, so še zapisali v kabinetu predsednika vlade.

Premier je že v torek dejal, da pričakuje natančno poročilo Györkös Žnidarjeve in Fanka o ravnanju policistov novembra lani, ko so ustavili ministra za javno upravo Koprivnikarja in opravili preizkus alkoholiziranosti. Kot je pojasnil v današnji izjavi ob robu seje DZ, se je nato zaradi odsotnosti direktorja policije in drugih dolžnosti ministrice za notranje zadeve odločil, da srečanje glede tega opravijo danes pozno popoldne.

Notranja ministrica je sicer danes za STA pojasnila, da pisnega poročila o tej zadevi še ni, je pa že v torek zahtevala ponovno poročanje o dogajanju v zvezi s tem primerom. Nadzor se bo na podlagi novih razkritij nadaljeval. "Policija bo opravila svoje, jaz pa tudi," je zagotovila.

Fank pa je v današnji izjavi spomnil, da je že lani stekel interni nadzor, ki pa je bil omejen na takrat dokaj usklajene izjave policistov, vpogled v korespondenco pa ni bil možen. Je pa poročilo o zaključku postopka pustilo "odprta vrata" z zaključno navedbo, da bodo v primeru novih informacij nadaljevali s postopkom, kar se bo sedaj zgodilo.

Kot so po razkritju korespondence ugotovili na Policijski upravi Kranj, je bilo pri ravnanju policistov v omenjenem primeru kršenih kar nekaj pravil, zato so sledili ustrezni delovno-pravni postopki. Obstaja pa tudi sum, da je bilo storjeno kaznivo dejanje. Po navedbah anonimnega policista v odprtem pismu, ki mu je priložena tudi korespondenca na Facebooku, naj bi bil namreč policijski postopek, ko so konec novembra lani ponoči ustavili Koprivnikarja, načrtovan.