c S

Vlada o možnostih spremembe t. i. Lahovnikovega zakona

03.03.2016 12:02 Ljubljana, 03. marca (STA) - Gospodarski minister Zdravko Počivalšek bo vlado danes seznanil z možnostmi spremembe zakona o prejemkih poslovodnih oseb v gospodarskih družbah v večinski lasti države oziroma lokalnih skupnosti - t. i. Lahovnikovega zakona. Vlada naj bi obravnavala tudi izhodišča za pogajanja o plačni masi v javnem sektorju v obdobju od 2017 do 2019.

Vlada bo danes obravnavala informacijo o možnosti "celovite sistemske ureditve problematike stroškov" gospodarskih družb v lasti države in lokalnih skupnosti, razkriva dnevni red seje.

Ministrstvo za gospodarstvo se po navedbah medijev strinja s pobudo Združenja bank Slovenije in Banke Slovenije, da zakon o prejemkih poslovodnih oseb v družbah v večinski lasti države in občin v veljavni obliki in obsegu uporabe ni več ustrezen. Lahovnikov zakon osnovno plačilo direktorjev v družbah v pretežno državni lasti omejuje na tri- do petkratnik povprečne bruto plačo v družbi oz. skupini.

Minister za javno upravo Boris Koprivnikar je v ponedeljek, ko so se pogajalci vlade in sindikatov javnega sektorja sestali nazadnje, pojasnil, da je grobi okvir izhodišč že pripravljen, z ministrstvom za finance pa še usklajujejo podrobnosti. Če bo vlada danes izhodišča potrdila, naj bi jih sindikatom predstavili na pogajanjih prihodnji teden. Za izpolnitev zaveze iz dogovora, ki so ga sklenili lani, pa bi se morali o okviru za rast mase stroškov dela v javnem sektorju v obdobju 2017-2019 sporazumeti do konca aprila.

Poleg tega bo vlada obravnavala novelo zakona o jamstvenem in preživninskem skladu, ki predvideva pripojitev Javnega sklada RS za razvoj kadrov in štipendije k Javnemu jamstvenemu, preživninskemu in invalidskemu skladu RS.