c S

O nadzoru v primeru Koprivnikarja obvestili specializirano državno tožilstvo

02.03.2016 15:19 Ljubljana, 02. marca (STA) - V slovenski policiji ostro obsojajo ravnanje, ki so ga osumljeni posamezni policisti v primeru lanskega policijskega nadzora nad ministrom za javno upravo Borisom Koprivnikarjem. Ne gre le za neetično ravnanje, ampak to ravnanje izpolnjuje tudi znake kaznivih dejanj, zato so že obvestili specializirano državno tožilstvo.

Generalni direktor policije Marjan Fank je v današnji izjavi spomnil, da je že lani stekel interni nadzor, ki pa je bil omejen na takrat dokaj usklajene izjave policistov, vpogled v korespondenco pa ni bil možen. Je pa poročilo o zaključku postopka pustilo "odprta vrata" z zaključno navedbo, da bodo v primeru novih informacij nadaljevali s postopkom, kar se bo sedaj zgodilo.

Fank je poudaril, da za takšno ravnanja ni opravičila in ga težko pripiše stanju v policiji ali sindikalni dejavnosti. Ne s prvim ne z drugim po njegovih besedah nima prav nobene povezave. Glede na težo dejanja pa bodo težko našli opravičljive razloge.

Skrbijo pa ga tudi izjave, ki prenašajo krivdo na policista, ki sta neposredno izvedla postopke. Še večji delež krivde je po njegovem osebnem prepričanju na tistih, ki so takšno ravnanje policistov organizirali in jih k temu napeljali.

Tako upa, da aktivnosti uslužbencev specializiranega državnega tožilstva ne bodo usmerjene le v policiste, ki so neposredno izvedli postopek, ampak zoper vse, ki so kakorkoli sodelovali pri napeljevanju k takšnemu postopku in pomagali pri izvedbi.

S predsednikom Sindikata policistov Slovenije Zoranom Petrovičem, ki je glede na objavljeno korespondenco v njej sodeloval, še niso govorili. Njegovih izjav Fank ni želel komentirati, dejal pa je, da se mu "zdi nekorektno, da bi svojo vlogo minimaliziral na račun policistov, ki so bili napeljani, da izvedejo to nerazumno in slabo presojeno dejanje".

Sicer pa, kot mu je znano, na Policijski upravi Kranj s policistoma, ki sta izvedla postopek, še niso opravili razgovora. Vpleteni policisti so še vedno na delu. Kolikšno je število osumljenih v tem primeru, pa bo odgovorila preiskava.

Na vprašanje, ali bi Petrovič moral odstopiti kot predsednik sindikata policistov, pa je Fank odgovoril, da o tem odloča članstvo in organi sindikata. Če pa bi bil na njegovem mestu, bi sam odstopil.