c S

Furs februarja opravil 3500 nadzorov, davčni računi večinoma pravilni

02.03.2016 13:28 Ljubljana, 02. marca (STA) - Finančna uprava RS (Furs) je februarja v poostrenem nadzoru uporabe davčnih blagajn opravila 3547 nadzorov, pri čemer so inšpektorji odkrili 300 nepravilnosti, od tega 189 manjših kršitev, za katere so izdali opozorila. Od 2. januarja, odkar so davčne blagajne obvezne, je bilo davčno potrjenih že več kot 147 milijonov računov.

Furs je v poostrenem nadzoru izdal 33 plačilnih nalogov, s katerimi je izrekel za 80.200 evrov glob, v 77 primerih pa bo v zvezi s kršitvijo izdal odločbo o prekrškovnem postopku.

Kot so sporočili iz Fursa, potrošniki z aplikacijo Preveri račun preverijo vsak 30. izdani račun, v kar 97 odstotkih pa se računi ujemajo s podatki v sistemu davčnih blagajn.

Vsak dan je davčno potrjenih od 2,5 do tri milijone računov. Kljub temu, da se številka dnevno davčno potrjenih računov ne povečuje več, pa se v sistem davčnih blagajn še vedno vsak dan vključi med 100 in 150 novih zavezancev, so še zapisali v sporočilu za javnost.

Trenutno je v sistem davčnih blagajn vključenih 41.413 zavezancev, med katerimi se je po podatkih finančne uprave dobro prijela tudi brezplačna informacijska rešitev Mini blagajna, ki jo uporablja 11.344 različnih zavezancev.

Ob tem poudarjajo, da nekateri zavezanci še ne uporabljajo davčnih blagajn, saj še ne izdajajo računov, ali pa ne poslujejo z gotovino. "V takšnih primerih gre najverjetneje za razna društva, nevladne organizacije in ostale davčne zavezance, ki so sezonsko naravnani, ali pa tudi sicer gotovinske račune izdajajo zelo redko."