c S

Vrhovni sodniki zdravnico oprali odgovornosti za smrt

02.03.2016 09:30 Ljubljana, 02. marca (STA) - Vrhovno sodišče je spremenilo sodbo višjega sodišča in razsodilo, da za smrt 23-letnega Damirja Bijeliča, ki je umrl zaradi sistemsko razširjenega melanoma, ni odgovorna zdravnica Zdravstvenega doma Logatec Darja Modic Likar. Bijeličevi starši menijo, da zdravnica, takrat zaposlena v zdravstvenem domu, ni izdala ustrezne napotnice.

Starši 23-letnika so poskušali s tožbo odgovornost za smrt edinca izterjati od Zdravstvenega doma Logatec in Zavarovalnice Triglav, pri kateri ima ta zavarovano odgovornost, češ da zdravnica Modic Likarjeva ni prepoznala očitnih znakov kožnega melanoma in ni izdala napotnice za takojšnjo kirurško odstranitev poškodovanega znamenja, poroča Delo.

Potem ko si je mladenič pri košarki poškodoval znamenje na nartu, mu je mati, kot trdi, decembra 2001 naročila, naj ga pokaže zdravnici, a ga je ta odpravila z besedami, da to ni nič nenavadnega. Enako je storila januarja 2002, pravita starša, medtem ko zdravnica zatrjuje, da je prišel mladenič k njej zaradi znamenja le enkrat, in to 19. aprila 2002, kar je kot dokazano sprejelo tudi sodišče, še poroča omenjeni časnik.

Modic Likarjeva je Bijeliču takrat izdala napotnico za dermatologa, da gre za "sumljivo znamenje", a brez oznake nujno. Na dermatološki polikliniki ljubljanskega kliničnega centra bi prišel na vrsto za pregled šele čez štiri mesece, v zasebni ambulanti pa so ga sprejeli v dobrem mesecu, 5. junija 2002. Dermatolog ga je še istega dne napotil na urgentno odstranitev znamenja, a poseg smrti ni preprečil. Čez osem dni je patohistološki izvid potrdil maligni melanom, mladenič pa je zaradi sistemsko razširjene bolezni umrl 16. aprila 2004.

Okrožno sodišče je oktobra 2013 tožbo, s katero sta starša zahtevala po 20.000 evrov odškodnine, zavrnilo, pri čemer je presojo oprlo na stališče, da bi mladenič najverjetneje umrl tudi, če bi bil kirurški poseg opravljen že takoj 19. aprila 2002, ne šele poldrugi mesec pozneje.

Višje sodišče, kamor se je pritožil pooblaščenec staršev David Sluga, je nato sodbo prvostopenjskega spremenilo, in sicer je z vmesno sodbo ugodilo tožbenemu zahtevku po temelju, okrožno sodišče pa bi moralo odločiti le še o znesku odškodnine.

Višji sodniki so se strinjali z okrožnimi, da ni mogoče trditi, da bi bolnik, če bi bila napotnica pravilno izdana, z gotovostjo preživel, prav tako pa ni mogoče z gotovostjo trditi, da so bili zasevki že 19. aprila 2002 razširjeni v takšni obliki, da bi zagotovo umrl.

Vrhovni sodniki so nato zadevo vnovič obrnili na glavo - ugodili so reviziji tožene zdravstvene ustanove, sodbo višjega sodišča spremenili in potrdili prvostopenjsko sodbo, ki je bila v korist zdravstvenega doma in zavarovalnice. Poudarjajo, da je bil naravni vzrok smrti melanom, izrazito agresivna bolezen, in ne ravnanje zdravnice. Slednje lahko postane odškodninskopravno relevanten vzrok, če bi škodni dogodek mogla in morala preprečiti, še poroča Delo.