c S

Poslanci ponovno potrdili novelo zakona o medijih

02.03.2016 07:54 Ljubljana, 01. marca (STA) - Poslanci so z 49 glasovi za in dvema proti ponovno potrdili predlog novele zakona o medijih. Ta med drugim določa obveznost oblikovanja pravil komentiranja, rok vložitve zahteve za objavo popravka, kvote slovenske glasbe in nadzor izvajanja zakona. A kljub sprejemu sprememb zakona koalicija napoveduje, da bo šla v novo noveliranje zakona.

Poslanci so morali ponovno odločati o predlogu novele, ker je državni svet 4. februarja sprejel odložilni veto na novelo. Ocenil je namreč, da novela posega v svobodo izražanja in svobodno gospodarsko pobudo, omejuje pa tudi avtonomijo glasbenih urednikov.

Glavna razprava in pomisleki so se vrteli okoli deležev predvajanja slovenske glasbe na radijih. Radiji bodo morali skladno z novelo med 6. in 19. uro predvajati najmanj 60 odstotkov celodnevnega deleža slovenske glasbe, ki za javni radio znaša najmanj 40 odstotkov vse predvajane glasbe, za radio s programom posebnega pomena najmanj 25 odstotkov, za komercialni radio pa najmanj 20 odstotkov.

Zakon tudi določa obveznost izdajatelju, ki omogoča komentiranje v okviru svojega medija, da oblikuje pravila komentiranja in jih javno objavi na primernem mestu v mediju. Komentar, ki ni v skladu z objavljenimi pravili, pa mora biti umaknjen v najkrajšem možnem času po prijavi oz. najpozneje v enem delovnem dnevu po prijavi.

Prav tako novela določa rok vložitve zahteve za objavo popravka. Objava popravka se tako lahko zahteva v 30 dneh od dneva, ko je zainteresirana oseba izvedela za objavo prispevka, vendar najpozneje v treh mesecih od njegove objave.

DZ je danes tudi potrdil poslanski mandat Sašu Tabakoviću (SMC). Slednji v poslanske klopi seda potem, ko se je vrnitvi med poslance odrekla Margareta Guček Zakošek, ki jo je vlada pred kratkim razrešila z mesta državne sekretarke na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo. Tabaković je sicer delo poslanca do zdaj opravljal ravno kot nadomestni poslanec za Guček Zakoškovo.