c S

Tudi TI Slovenia zaskrbljen ob ugotovitvah OECD

25.02.2016 07:52 Ljubljana, 24. februarja (STA) - V Transparency International (TI) Slovenia delijo zaskrbljenost delovne skupine OECD proti podkupovanju, ki ugotavlja bistvene pomanjkljivosti znotraj protikorupcijskega sistema v Sloveniji. Upajo, da bo "alarm iz tujine" predramil odgovorne k odločnejšemu ukrepanju, so zapisali v sporočilu za javnost.

Po prepričanju generalnega sekretarja TI Slovenia Vida Dorie je odločnejše ukrepanje glede na situacijo nujno.

Tudi "nevzdržno stanje v senatu Komisije za preprečevanje korupcije (KPK), ki negativno vpliva na javno podobo celotne komisije in niža zaupanje potencialnih prijaviteljev vanjo", po prepričanju Dorie prispeva k temu, da Slovenija ne izvaja konvencije o boju proti podkupovanju tujih javnih uslužbencev v mednarodnem poslovanju.

V organizaciji so opozorili, da notranji pretresi v komisiji vplivajo tudi na zaposlene. "Upravičeno se že dalj časa sprašujemo, kako takšno stanje znotraj KPK vpliva na vsakdanje delo zaposlenih in sposobnosti komisije za ustrezno delovanje," je še zapisal Doria. Kot je dodal, "tako kot mora država zagotoviti primeren zakonodajni okvir in zadostne finančne kapacitete za nemoteno delovanje KPK, je naloga vodstva komisije, da s svojim delovanjem ustvarja dobre pogoje za lastno delovanje".

V TI Slovenia ne sprejemajo interpretacije, ki jo je danes javnosti ponudil predsednik KPK Boris Štefanec, da je pismo delovne skupine OECD zgolj kritika oblasti, ne pa delovanja senata KPK. Pričakujejo, "da bodo odgovorni z odločnejšimi koraki nastopili k reševanju problematike in zagotovili pogoje za neodvisno delovanje KPK, saj je KPK pomemben element znotraj sistema preprečevanja korupcije v Sloveniji".

Delovna skupina OECD proti podkupovanju je v izjavi izrazila resno zaskrbljenost zaradi položaja slovenske KPK. Zavzemajo se za njeno neodvisnost, finančne in človeške vire ter učinkovitost KPK. Glede na resnost položaja delovna skupina OECD poziva Slovenijo k takojšnjim ukrepom, s katerimi bi rešila položaj v KPK in zagotovila, da bo ta lahko neodvisno opravila svoje delo. Ob tem so napovedali še, da bodo napredek pozorno spremljali. Čas pa Sloveniji dajejo do junija, ko bo morala vnovič poročati o ukrepih za implementacijo priporočil delovne skupine iz leta 2014.

Predsednik komisije Štefanec pa je na današnji novinarski konferenci ocenil, da gre v primeru izjave OECD za kritiko slovenskih oblasti, ki so dolžne zagotoviti pogoje za dobro delo komisije. Kot je zatrdil, se KPK zaveda pomembnosti varovanja svoje samostojnosti in neodvisnosti, zato nedvomno deluje neodvisno od političnih in drugih vplivov. To ji omogoča učinkovito izvajanje pooblastil in nalog, ki jih nalaga zakon o integriteti in preprečevanju korupcije.