c S

Delovna skupina OECD resno zaskrbljena nad situacijo v Komisiji za preprečevanje korupcije

24.02.2016 14:12 Ljubljana, 24. februarja (STA) - Delovna skupina za podkupovanje OECD je v izjavi izrazila resno zaskrbljenost zaradi položaja slovenske Komisije za preprečevanje korupcije (KPK). Zavzemajo se za njeno neodvisnost, finančne in človeške vire ter učinkovitost KPK.

Kot so spomnili, so v času ocenjevanja Slovenije v letu 2014 že izrazili zaskrbljenost zaradi morebitnega vmešavanja politike v delo KPK, še posebno v povezavi s podkupovanjem tujih uradnikov, prav tako so izpostavili vprašanje primernosti finančnih in kadrovskih virov na KPK. Kot so še zapisali, je KPK namreč pomemben del slovenskega pravnega in institucionalnega protikorupcijskega ustroja in igra ključno vlogo pri prepoznavanju in preiskovanju podkupovanj tujih uradnikov.

Od takrat pa, kot ugotavljajo, ni prišlo do nobene reforme, ki bi skušala nasloviti ta odprta vprašanja. Nasprotno, delovna skupina ugotavlja, da se KPK spopada s pomembnimi izzivi, ki se nanašajo na njeno zmožnost učinkovitega izvajanja svojih nalog, dosego ciljev v polni neodvisnosti in ohranitev njihove moči ter vpliva v javnosti.

Glede na resnost položaja delovna skupina OECD poziva Slovenijo k takojšnjim ukrepom, s katerimi bi rešila položaj v KPK in zagotovila, da bo ta lahko neodvisno opravila svoje delo. Ob tem so napovedali še, da bodo napredek pozorno spremljali. Čas pa Sloveniji dajejo do junija, ko bo morala vnovič poročati o ukrepih za implementacijo priporočil delovne skupine iz leta 2014.

Leta 2014 je na šibko izvajanje konvencije OECD o omejevanju tujega podkupovanja opozorila tudi organizacija Transparency International (TI). Kot so takrat ugotavljali, Slovenija sodi med države, ki konvencije OECD o boju proti tujemu podkupovanju ne izvajajo ali jo izvajajo malo. V TI Slovenia so tudi dodali, da v letu 2013 v Sloveniji ni bilo nobenega novega primera ali preiskave v zvezi s koruptivnim delovanjem v mednarodnem poslovanju.

Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) je leta 1997 sprejela Konvencijo o boju proti podkupovanju tujih javnih uslužbencev v mednarodnem poslovanju, katere cilja sta preprečevanje podjetniškega kriminala. Njeno izvajanje spremlja Transparency International, pri pripravi poročila Exporting Corruption - Progress Report 2014 pa je sodelovala tudi slovenska veja omenjene organizacije.

Slovenija je konvencijo ratificirala leta 2001.