c S

Pozivi Fišerju k spoštovanju roka za pripravo poročila o delu državnih tožilstev

24.02.2016 07:41 Ljubljana, 23. februarja (STA) - Poslanska skupina SDS je na predsednika DZ Milana Brgleza naslovila poziv, naj generalnega državnega tožilca Zvonka Fišerja opomni na spoštovanje roka za posredovanje poročila o delu državnih tožilstev. Kot so opozorili, se v Fišerjevem mandatu še ni zgodilo, da bi spoštoval rok, zamudo pa je napovedal tudi za letos. Rok se sicer izteče 15. aprila.

Zakon o državnem tožilstvu določa, da mora vrhovno državno tožilstvo do 15. aprila tekočega leta predložiti DZ skupno poročilo o delu državnih tožilstev za preteklo leto. Kot opozarjajo v poslanski skupini SDS, pa se v mandatu generalnega državnega tožilca še ni zgodilo, da bi spoštoval ta zakonsko določeni rok.

Skupno poročilo o delu državnih tožilcev za leto 2011 je DZ prejel 23. maja 2012, za leto 2012 8. maja 2013, za leto 2013 2. junija 2014, za leto 2014 pa 18. maja 2015, so spomnili v SDS. "Zamudo glede priprave poročila na vrhovnem državnem tožilstvu že drugo leto zapored utemeljujejo z neprepričljivim argumentom, in sicer v zvezi s prilagoditvijo informacijskega sistema," so zapisali v poslanski skupini.

Pred dnevi, 10. februarja, so namreč v vednost prejeli dopis vrhovnega državnega tožilca Aleša Butale, vodje strokovno informacijskega centra pri tožilstvu, s katerim jih je seznanil, da bo zakonski rok zamujen.

Na neizpolnjevanje zakonskih obveznosti tožilstva je v poslanskem vprašanju, ki ga je naslovil na ministra za pravosodje Gorana Klemenčiča, danes opozoril tudi poslanec SDS Vinko Gorenak.

Poslanec ministra za pravosodje sprašuje, kako bo ukrepal, da bi zagotovili spoštovanje zakonskih določil, po katerih mora generalni državni tožilec v zakonsko določenem roku o delu državnih tožilstev poročati DZ, so še zapisali v poslanski skupini SDS.