c S
OZS in ZDOPS odločno proti predlogu zakona o napotitvi delavcev na delo 24.02.2016 07:39 Ljubljana, 23. februarja (STA) - Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS) in Združenje delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije (ZDOPS) sta na ministrstvo za delo danes naslovili pripombe na predlog zakona o napotitvi delavcev na delo, ki je v javni obravnavi. Kot so zapisali, bi ta pri podjetnikih in obrtnikih povzročil dodatno gospodarsko škodo in odpuščanja delavcev.

"Slovenski podjetniki se pri poslovanju v tujini že tako ali tako srečujejo z različnimi ovirami, zato so dodatne ovire, ki jih prinaša predlog zakona o napotitvi delavcev na delo, popolnoma nepotrebne in nerazumne," so poudarili v sporočilu za javnost.

Vse omejitve, ki so škodljive za podjetja, je po njihovem mnenju zato treba izločiti iz predloga in poštenim delodajalcem omogočiti delo brez dodatnih ovir in administrativnih bremen.

Dodajajo, da so predvidene globe za majhne delodajalce občutno previsoke, zato bi jih bilo v zakonu posebej zapisati in opredeliti.

Zbornica in združenje predlagata še, da ureditev spremembe podlage za vključitev v obvezna socialna zavarovanja ostane takšna kot do sedaj oziroma se v predlogu zakona poišče drugačna ustrezna varovalka, saj so obrazci A1 - evropsko potrdilo o socialnem zavarovanju - v praksi za delavce in delodajalce le še dodatna ovira, poleg tega pa so tudi pogoji za izdajo obrazca A1 občutno prestrogi.

Dotaknili so se tudi napotitev delavcev na delo, kar je neprimerno predvsem za male delodajalce. "Napotitev 70 odstotkov delavcev v tujino, pri istem delodajalcu, je škodljiva ovira in omejitev za delodajalce," so zapisali. Ker bi s tem nastala nepredstavljiva škoda, predlagajo popolni umik te omejitve.

Dodatna ovira je po njihovem mnenju tudi, da mora imeti delodajalec vsaj tri delavce zaposlene za polni delovni čas in na tej podlagi neprekinjeno vključene v obvezna socialna zavarovanja v Sloveniji.

"Vsem tem dodatnim oviram pri OZS in ZDOPS odločno nasprotujemo in zahtevamo, da samostojni podjetniki lahko nemoteno opravljajo svojo dejavnost, tako kot je bilo to do sedaj," so zaključili.