c S
Razmišljamo v smeri potrditve medijske novele in njenih takojšnjih popravkih 23.02.2016 16:40 Ljubljana, 23. februarja (STA) - SMC razmišlja v smeri vnovične podpore noveli zakona o medijih ter njeni takojšnji nadgradnji oz. novelaciji, je pred sejo odbora DZ za kulturo pojasnil poslanec SMC Dragan Matić. Izboljšati nameravajo dikcijo 86. a člena novele v smislu, da bodo tudi nacionalnim radijskim postajam omogočili doseganje ustrezne kvote predvajanja slovenske glasbe.

Na vprašanje, ali je po njegovem mnenju odgovorno potrditi novelo zakona z vnaprejšnjo napovedjo, da ga jo bodo takoj spremenili, je Matić v izjavi novinarjem odgovoril z oceno, da je večina rešitev novele zakona dobra. Prav tako je dober namen novele, in sicer razporeditev produkcije slovenske glasbe tudi v dnevnem času.

Je pa novela zakona potrebna določenih popravkov, kar se je pokazalo v poznejši komunikaciji s predstavniki Radiotelevizije Slovenija (RTV Slovenija). S tem je Matić pojasnil namen koalicije, da novelo pri vnovičnem glasovanju, ki ga je zahteval DS, še enkrat potrdijo in jo zatem popravijo. S sedaj določenimi kvotami predvajanja slovenske glasbe bi namreč lahko imeli težave nacionalni radii, je dodal.

Po mnenju Matića je potrebnih 46 glasov za vnovično potrditev zakona zagotovljenih, saj ni slišati, da bi bile poslanske skupine koalicije drugačnega mnenja kot doslej. Podobno je dejal tudi vodja poslanske skupine Franc Jurša, ki je napovedal podporo poslancev DeSUS medijski noveli.

Sicer pa Matić na današnji seji odbora pričakuje tudi ustrezna pojasnila ministrice za kulturo Julijane Bizjak Mlakar glede njenih izjav na seji DS, s katerimi je razburila medije in izzvala protest vodstva RTV Slovenija. Med drugim je govorila o vplivu lobističnih in finančnih pritiskov na uredniško presojo tudi na RTVS.

Podobno pričakovanje je pred sejo odbora v izjavi novinarjem izrazil direktor Infonet media Leo Oblak. Ministrica za kulturo je po njegovih besedah na seji DS dejansko vse radijske postaje obtožila koruptivnosti, "ker naj bi obstajali finančni tokovi tujih založb". Zato še vedno pričakujejo, da bo izjave pojasnila ali pa se zanje opravičila.

Oblak je še ocenil, da je novela zakona o medijih zelo zapletena in uvaja kvote na neživljenjski način. Zatrdil je, da sami ne nasprotujejo kvotam, a da bodo tako določene zelo škodile razvoju lokalnih in komercialnih radijskih postaj, še najbolj pa radijskim programom RTV Slovenija.