c S

Tožilstvo in obramba po Lovšetovemu dogovoru zadovoljna z razumno sodbo

04.02.2016 13:21 Ljubljana, 04. februarja (STA) - Na ljubljanskem okrožnem sodišču se je s priznanjem krivde in izrekom sodbe danes zaključil postopek za nekdanjega nosilca franšize Diners Tomaža Lovšeta, ki je dobil pogojno zaporno kazen. Obramba je zadovoljna z izrekom razumne sodbe, z dogovorom pa je zadovoljen tudi tožilec Jože Kozina, ki je izpostavil eno višjih denarnih kazni doslej.

Lovše, obsojen na poldrugo leto pogojne zaporne kazni, po kocu izreka ni podrobneje komentiral sodbe in dogovora, dejal je le, da je zgodba s tem zaključena. "Zbogom in srečno Slovenija," je še dodal. Pristal je tudi na plačilo 250.000 evrov kazni, od tega se bo približno 200.000 evrov odštelo od varščine, 50.000 evrov pa je doniral ljubljanski porodnišnici.

Njegova zagovornica Anka Kozamernik je ocenila, da so se pogodili v skladu z realnimi pričakovanju, možnostmi in za končno razumno odločitev. Glede dosojene kazni pa je odvetnik Stojan Zdolšek dodal, da za Lovšetom ni ostala škoda, saj je saniral vse obveznosti, ki so ostale za Dinersom.

"Mislim, da je izid tega postopka sprejemljiv za obe strani. Gre za opozorilno sankcijo, ki je za Lovšeta sprejemljiva, saj lahko nadaljuje s poslovnim življenjem," je dejal Zdolšek.

Pogajanja o priznanju krivde so bila težka, tako za tožilstvo kot za obrambo, saj zaradi nestabilne sodne prakse nihče ne more napovedati konca takšnega kazenskega postopka, ki bi se po besedah tožilstva končal čez 10 let. "Gre za enoosebno družbo, katere edini lastnik je bil Lovše, in je v bistvu oškodoval samega sebe," je pojasnil odvetnik.

Z današnjim izidom je bil zadovoljen tudi tožilec Kozina, ki je izpostavil, da se je pred dvema tednoma na podoben način zaključil primer nekdanjega predsednika uprave Merkurja Bineta Kordeža, spomnil pa je tudi na sodbo višjega sodišča v primeru financiranja menedžerskega prevzema Pivovarne Laško. "Včasih nastane vtis, da je pravosodje neuspešno in se ukvarja le s kurjimi tatovi in to ne drži," je dejal.

Lovše je izgubil praktično vse svoje premoženje, ki ga je pridobil, tako tožilec Kozina, tudi zaradi svoje uspešnosti. Kozina meni, da je sam pri sprejemu milijonske varščine in izpustitvi Lovšeta sicer veliko tvegal, vendar pa se je zavedal, da v pol leta, kolikor je rok v primeru pripora osumljenega, ne bo mogel vložiti varščine. "Po pol leta bi ga sodišče izpustilo brez varščine," je opozoril.

Tudi po pridobitvi potnega lista se je Lovše vrnil v Slovenijo in se pogodil. "Nenazadnje je denarna kazen v višini četrt milijona evrov ena najvišjih doslej," je dejal. Obtoženim, ki povrnejo škodo in pristanejo na tako visoko denarno kazen, je po njegovem mnenju mogoče ponuditi tudi pogojno obsodbo.

Nepravilnosti v Dinersu so v javnost prišle pred dvema letoma in pol, ko so kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada Lovšetu odvzeli prostost. Poleg Lovšeta so takrat pridržali še tedanja zakonita zastopnika Dinersa - Saša Pušnika in Antona Horvatiča, ki pa sta bila nato iz pripora izpuščena. Lovšeta so po treh mesecih in plačilu milijonske varščine jeseni tistega leta spustili iz pripora, ko se je tožilec Kozina odpovedal pritožbi zoper njegovo izpustitev.