c S

Najstnica dobila 5000 evrov odškodnine za uničeno otroštvo

25.01.2016 10:54 Ljubljana, 25. januarja (STA) - Vrhovno sodišče je najstniškemu dekletu iz okolice Murske Sobote priznalo 5000 evrov odškodnine za uničeno otroštvo. Dekle je bilo od sedmega leta v središču napetega boja za skrbništvo, med drugim so jo s sodnim izvršiteljem, v spremstvu policistov poskušali odtrgati od mame in jo izročiti očetu.

Dekle iz okolice Murske Sobote je v tožbi zoper državo na ljubljansko okrožno sodišče vložilo tožbeni zahtevek v višini 100.000 evrov, poroča današnji Večer. Tožbo je dvakrat izgubilo. Njeni odvetniki so se pritožili na vrhovno sodišče, kjer so dekletu dodelili 5000 evrov odškodnine za uničeno otroštvo. Državno pravobranilstvo je zoper sodbo že vložilo revizijo na vrhovno sodišče. Menijo namreč, da niso podani elementi odškodninske odgovornosti Republike Slovenije.

Sodišče je deklico po ločitvi staršev leta 2001 najprej trikrat dodelilo mami, četrtič pa očetu, čeprav je večkrat povedala, da k njemu ne želi. Po njenem pripovedovanju jo je oče spolno zlorabil, čeprav izvedenci niso našli posledic tovrstnega ravnanja. Februarja 2009 je bilo dekle dokončno dodeljeno mami.

Sicer pa tudi dekličin oče toži državo za 50.000 evrov. Sojenje še poteka na okrožnem sodišču v Ljubljani, piše Večer.