c S

Mramor ponudil odstop, Cerar ga ni sprejel

19.01.2016 08:06 Ljubljana, 18. januarja (STA) - Minister za finance Dušan Mramor je zaradi ocene, da je zaradi prejemanja spornih dodatkov za stalno pripravljenost izgubil zaupanje javnosti, premierju Miru Cerar ponudil svoj odstop, a ga ta ni sprejel. Ocenil je, da bi odstop lahko škodoval interesom Slovenije. Cerarjevo zaupanje še naprej uživa tudi ministrica Maja Makovec Brenčič.

Mramor je odstop ponudil, ker je ocenil, da je zaradi izplačevanja spornega dodatka za stalno pripravljenost na ekonomski fakulteti izgubil zaupanje javnosti in da kot tak ne more več opravljati funkcije ministra za finance.

Premier Cerar se je na njegovo ponudbo odstopa odzval kmalu zatem na novinarski konferenci, ki je bila sicer prvotno namenjena problematiki reševanja begunske krize. Dejal je, da Mramorjevega odstopa ne sprejema, ker slednji svoje delo opravlja požrtvovalno in uspešno, njegov odstop pa bi lahko škodoval interesom Slovenije.

Mramor je po besedah Cerarja svojo napako obžaloval, se zanjo javno opravičil in jo bo tudi v celoti popravil, saj je napovedal, da bo dodatek v celoti vrnil, s tem pa je po njegovem pokazal, da se zaveda odgovornosti.

Cerar je tudi sam obžaloval, da se vprašanje zakonitosti izplačevanja dodatka na višji ravni ni rešilo že v letu 2008, ko so ga fakultete začele izplačevati.

Med Mramorjevimi dosežki je premier izpostavil, da mu je uspelo doseči ključen cilj vlade - stabilizirati javne finance, poleg tega je po njegovih besedah ključno pripomogel k sprejetju izvedbenega zakona o fiskalnem pravilu. Tudi britanska revija The Banker ga je izbrala za evropskega finančnega ministra leta 2016.

Cerar se je odzval tudi na Mramorjevo izjavo, da bo nekaj več kot tri tisočake dodatka, ki bi ga po odločbi inšpektorata moral vrniti, vračal na obroke.

"Tako minister Mramor kot jaz z njim sva se sramovala te izjave o vračanju na obroke. To je bil nek nasvet, ki ga je dobil, kako naj javno komunicira, ki je bil slab, neprimeren, tudi nedostojen ministra in minister Mramor to ve, tako kot vem tudi jaz. Zdaj je to izjavo spremenil, obžaloval to, rekel, da bo vrnil celotni znesek," je bil jasen Cerar, a ob tem poudaril, da se je odločba inšpekcije glasila na tisti znesek.

"Zdaj je jasno obema, da je edino dostojno in prav, da vrne celotni znesek, na način, ki bo primeren. Ampak ne v obrokih," je dejal, podrobnosti pa prepustil v pojasnjevanje Mramorju.

Skupaj z Mramorjevo ponudbo za odstop se je pojavilo tudi vprašanje, ali bo odstop ponudila tudi ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič, ki je ravno tako prejemala dodatek in je bila ravno tako deležna kritike javnosti. Na novinarski konferenci je Cerar dejal, da ministrica še vedno uživa njegovo zaupanje, kmalu zatem pa je tudi Makovec Brenčičeva sama sporočila, da odstopa ne bo ponudila.

Cerar je na novinarski konferenci dejal, da tudi Makovec Brenčičeva nosi del odgovornosti, da pa je že javno izrazila obžalovanje in napovedala, da bo denar vrnila, poleg tega se je kot ministrica zavezala, da se bo zadeva v prihodnje čim prej uredila.

Predsednik DeSUS Karl Erjavec je ocenil, da se je Cerar odločil prav, ko Mramorjevega odstopa ni sprejel. Afera z izplačili dodatka za stalno pripravljenost na nekaterih fakultetah po Erjavčevih besedah namreč nima zveze z Mramorjevim ministrskim delom. Prvak SD Dejan Židan pa je v odzivu spomnil na pristojnost predsednika vlade, da v skladu s svojimi merili sprejeme ali zavrne ponujeno odstopno izjavo in za to nosi odgovornost. Pri tem pa je pomembno, da vedno uporablja enaka merila, je pristavil Židan.

Vsaj del opozicije medtem ocenjuje, da bi Cerar Mramorjev odstop moral sprejeti. V ZL so pričakovali, da bo predsednik vlade to storil, saj je minister po njihovih navedbah v času, ko je bil dekan ekonomske fakultete, nedvomno pridobil nezakonito premoženjsko korist ter to omogočil tudi nekaterim svojim najožjim sodelavcem. V ZL so pričakovali tudi odstop ministrice za izobraževanje. Poudarili so, da izplačilo ni bilo posledica napake na strani izplačevalca, "ampak zavesten obvod zakonske ureditve s strani vodstev fakultet".

V NSi so se odzvali z ugotovitvijo, da je premier Cerar finančnemu ministru podelil velik odpustek. Upamo, da ga bo Mramor s svojim nadaljnjim delom uspel upravičiti, so dejali. V SDS pa se na dogajanje niso odzvali.

Vodja poslanske skupine nepovezanih poslancev Bojan Dobovšek je ocenil, da je Cerarjev odpustek obema ministroma neprimeren, saj bosta imela težave pri svojem nadaljnjem delu. Tudi predsednik visokošolskega sindikata Marko Marinčič je poudaril, da posamezniki, ki so obremenjeni s tovrstnimi dejanji, ne bi smeli biti na javnih funkcijah.

Na novinarski konferenci je sicer premier odgovarjal tudi na vprašanja o morebitni rekonstrukciji vlade. Strinjal se je, da mu "rušijo vlado - enkrat sindikati, enkrat občine, policisti ..." "Seveda ne dobesedno, imajo legitimno pravico, da protestirajo, zato ne bi uporabil te ocene, pa vendar ... Dejstvo je, da se pojavlja neizmerna količina napadov na vlado in ministre, absolutno v nesorazmerju s situacijo," je dejal Cerar.

Ponovil je, da je država "politična stabilna, imamo gospodarsko rast, odlične bonitetne ocene, konsolidirane javne finance, končno začenjamo normalno upravljati z državnim premoženjem ... Zakaj se vsi tako upirajo, ne vem, ampak mnogi se upirajo. In mislim, da lahko tudi državljani ocenijo, za kaj pravzaprav gre," je dodal.

Glede ocene dela posameznih ministrov je Cerar povedal, da je njihova poročila o delu že prejel, do petka pa pričakuje še prioritete, ki so si jih zastavili v tem letu. Nato bodo vse skupaj obravnavali in ocenili, ali ministri delajo dobro in ali so njihove prioritete prave. "Objektivni merljivi rezultati dokazujejo, da je vlada na dobri poti, zato bom vztrajal, da na tej poti nadaljujemo," je dejal.

Na novinarsko konferenco je premier sicer prinesel napis: "Slovenec sem. Ne jamram. Iščem rešitve". Glede napisa je dejal, da je "to naša prihodnost". "Če bomo šli v tej smeri, imamo prihodnost. To je moje sporočilo," je pojasnil premier.