c S

Vlada o dokapitalizaciji in prodaji Adrie Airways

15.01.2016 08:48 Ljubljana, 15. januarja (STA) - Vlada bo danes predvidoma odločala o predlogu SDH, da država hkrati dokapitalizira in proda Adrio Airways. Po oceni SDH bi bili namreč stroški stečaja višji, kot bi bil prispevek države v primeru dokapitalizacije in prodaje. Razprava bo tekla tudi o morebitni deregulaciji cen naftnih derivatov.

Nadzorni svet Slovenskega državnega holdinga (SDH) je v ponedeljek sprejel letni načrt upravljanja s kapitalsko naložbo v Adrii Airways, ki predvideva dokapitalizacijo družbe s strani države pod pogojem hkratne prodaje družbe. "Predlog odločitve je bil utemeljen s finančno analizo neposrednih stroškov, ki bi jih nosila država v primeru stečaja družbe," so zapisali. K letnemu načrtu mora soglasje podati še vlada.

Dokapitalizacijska skupščina Adrie Airways je sklicana za 19. januar. Po predlogu uprave bodo lastniki odločali o povečanju kapitala družbe za osem milijonov evrov.

Kakšen bo vložek države in morebitnega kupca, uradno ne razkrivajo. Po pisanju časnika Delo naj bi država namenila tri milijone evrov, kupec pa od dva do pet milijonov. Med potencialnimi kupci se omenja nemške investicijske sklade, ki se ukvarjajo s prestrukturiranjem podjetij, 4K Invest, Callista Private Equity in Intro Aviation.

Adria Airways je v postopku prodaje, in sicer je naprodaj 91,58-odstotni delež. Država ima 69,87-odstotni delež, ki ga upravlja SDH, DUTB 19,63-odstotni, SDH pa 2,08-odstotni delež.

Vlada bo danes sicer obravnavala tudi oceno vpliva morebitne deregulacije cen naftnih derivatov na javnofinančne prihodke. Odločitev o tem bo vlada sprejela najkasneje do februarja, ko se izteče obstoječa uredba o oblikovanju cen naftnih derivatov.

K sprostitvi cen naftnih derivatov so že večkrat v zadnjih letih pozivali distributerji, liberalizaciji tega trga pa so naklonjeni tudi na gospodarskem ministrstvu.