c S

Vladni noveli zakona o medijih zelena luč parlamentarnega odbora

14.01.2016 08:31 Ljubljana, 13. januarja (STA) - Odbor DZ za kulturo je na današnji seji podprl vladni predlog novele zakona o medijih, ki se loteva predvajanja slovenske glasbe na radijskih postajah in regulacije sovražnega govora v spletnih medijih. Novela je naletela na burno javno razpravo, botrovala pa je tudi pozivu k razrešitvi kulturne ministrice Julijane Bizjak Mlakar.

Podporo parlamentarnega odbora je dobil tudi vladni predlog novele zakona o vračanju protipravno odstranjenih predmetov kulturne dediščine, ki v domači pravni red v celoti prenaša prenovljeno evropsko direktivo na tem področju. Novela po mnenju vlade prinaša višjo stopnjo varovanja nacionalnega bogastva.

Po noveli zakona o medijih, ki jo DZ obravnava po rednem postopku, bi morale radijske postaje podnevi predvajati slovensko glasbo v vsaj desetih odstotkih. Najmanj 70 odstotkov tega deleža bi morala predstavljati glasba, ki je izključno ali v večinskem delu izvajana v slovenskem jeziku, najmanj četrtino tega deleža pa slovenska glasba, prvič predvajana pred največ dvema letoma.

V zvezi z regulacijo sovražnega govora oz. komentiranja v spletnih medijih pa novela določa, da je za pripravo pravil komentiranja odgovoren izdajatelj medija. Novele določa tudi rok vložitve zahteve za objavo popravka. Tega bi bilo možno v skladu z odločbo ustavnega sodišča zahtevati v 30 dneh od dneva, ko je zainteresirana oseba izvedela za objavo obvestila, vendar najpozneje v treh mesecih od same objave.

Ministrica Bizjak Mlakarjeva je na seji odbora poudarila, da se novela zakona o medijih lahko pohvali z obsežno in temeljito javno razpravo, ki je prinesla sprejemljiv kompromis med različnimi interesnimi skupinami. Ob tem je znova poudarila potrebo po celoviti prenovi medijske zakonodaje, ki bo po njeni napovedi sledila sprejetju strateškega dokumenta.

Bizjak Mlakarjeva je izrekla podporo koalicijskim dopolnilom k vladnemu predlogu, ki jih je nato podprl tudi odbor. Tako dopolnilo k 3. členu dodatno zamejuje dnevni čas predvajanja glasbe na radijskih postajah in ga opredeljuje kot čas med 6. in 18. uro. Vladni predlog je namreč dnevni čas opredelil kot čas med šesto in 22. uro.

Brez podpore odbora so ostala vsa dopolnila iz vrst opozicije. Tako je SDS predlagala, da bi moral delež slovenske glasbe tako podnevi kot ponoči znašati 20 odstotkov vse predvajane glasbe in da bi morala biti polovica predvajane slovenske glasbe mlajša od petih let. S podporo temu dopolnilu SDS pogojuje svojo podporo noveli.

Generalni direktor Radiotelevizije Slovenija (RTVS) Marko Filli je na odboru dejal, da RTVS s predlaganimi kvotami slovenske glasbe ne bo imela težav, saj jih že zdaj dosega ali celo presega. Ob tem je opozoril, da kvote vendarle ne smejo biti alibi za nekakovostno glasbeno produkcijo.

Predsednik interesnega združenja radiodifuznih TV in radijskih medijev Leo Oblak pa je dejal, da se s kvotami, ki jih prinaša novela, preveč posega v svobodo medijev in poslušalcev. Po njegovih besedah se mladih s kvotami ne da prisiliti, da bi poslušali slovensko glasbo.

Sicer so podporo odbora za kulturo dobila tudi koalicijska dopolnila k noveli zakona o vračanju protipravno odstranjenih predmetov kulturne dediščine. V tem primeru gre predvsem za redakcijska dopolnila, ki upoštevajo pripombe parlamentarne zakonodajno-pravne službe. Novelo DZ obravnava po skrajšanem postopku.