c S

Zaposlena na NFL trdi, da so strelske delce po napadu na Jamnika preiskali v skladu s standardi

13.01.2016 15:52 Ljubljana, 13. januarja (STA) - Zaposlena v Nacionalnem forenzičnem laboratoriju (NFL) je v današnjem nadaljevanju sojenja za umor direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika zatrdila, da je NFL preiskavo strelskih delcev in poročilo o tem izdelalo v skladu s standardi. Naslednjič bo sodišče namreč zaslišalo izvedenca, ki poročilu NFL očita napake.

Ester Ceket, ki se je podpisala pod poročilo NFL o preiskavi sledov delcev streljanja, poudarja, da imajo delci, najdeni pri obtoženemu za umor Milku Noviču, in tisti v tulcu naboja s kraja napada na Jamnika enako kemijsko sestavo. In če bi bili v vzorcu še kakšni drugi elementi, bi te zaznala, zatrjuje. Izjema so le maščobe, za njihovo zaznavo bi bila potrebna druga analiza, dodaja.

Noviču je policija dan po napadu na Jamnika odvzela bris z roke in glave, ki je pokazal na več strelskih sledi. Novič pojasnjuje, da so se delci zaradi obiskovanja strelišča znašli na njegovem plašču in se je, ko je z rokami, zaradi suhe kože namazanimi s kremo, ob obisku policijske postaje segel v žepe, najbrž kontaminiral.

V analizi tulca, najdenega na kraju kaznivega dejanja, je Ceketova našla antimon, barij, svinec in kositer. Pri analizi sledov, ki so jih policisti odvzeli z Novičevih rok in lasišča, pa je našla kombinacije prav teh štirih kemijskih elementov.

Obramba je za dodatno izvedensko mnenje zaprosila zasebnega hrvaškega sodnega izvedenca za balistiko Vojina Maštruka, ki ugotavlja, da so v slovenskem NFL pri svoji preiskavi storili napako glede karakterističnih delcev. Vendar pa Ceketova vztraja, da so ti delci pravilno ovrednoteni v skladu z merili evropskega forenzičnega združenja.

Maštruko slovenskim forenzikom očita tudi napačno tehniko vzorčenja sledov, a zaposlena na NFL odgovarja, da tehnike, ki jo je sam opisal v svojem mnenju, na NFL ne uporabljajo.

Pričo je podrobneje o njeni izobrazbi, kvalifikacijah in tudi samemu načinu vzorčenja in analize danes izprašal tudi obtoženi Novič. Kot pravi Ceketova, je na NFL zaposlena že deset let, prav toliko časa se ukvarja tudi s preiskavami strelskih delcev. Usposabljala se je pod mentorskim vodstvom, nato tudi v Nemčiji, udeležila se je različnih konferenc, vsako leto opravlja tudi mednarodne teste, je naštevala. NFL vsako leto pridobi nov certifikat za opravljanje analiz, sama pa ima potrdilo o usposobljenosti za metodo, s katero je opravila tudi analizo v tem primeru, je še razložila.

Novič je med izpraševanjem tudi povzdignil glas, zato ga je sodnica pozivala, naj tega ne počne. Ker je Novič pričo spraševal tudi nekatere stvari, ki jih je ta že izpovedala, je obtoženi sodnici pojasnil, da pričo tako temeljito izprašuje, ker da tožilstvo nima ničesar proti njemu, obremenjujoči pa da so samo ti strelski delci. Ob izrečenem je požel aplavz nekaj deset podpornikov, ki sojenje redno spremljajo.

Danes so med pričanjem Ceketove večkrat izrazili nestrinjanje z njenimi izjavami ter komentirali dogajanje, zaradi česar jih je sodnica tudi opozorila, naj obravnavo spremljajo mirno, sicer bodo morali zapustiti dvorano.

Izvedenec Maštruko bo na ljubljanskem okrožnem sodišču pričal čez dva tedna, ko se tudi nadaljuje sojenje.