c S

Janković v zadevi Niš na prvi stopnji oproščen obtožb

12.01.2016 16:03 Ljubljana, 12. januarja (STA) - Prvostopenjsko sodišče je ljubljanskega župana in nekdanjega prvega moža Mercatorja Zorana Jankovića v zadevi Niš danes oprostilo obtožb o zlorabi položaja. Tožilec Jaka Brezigar je že napovedal pritožbo, kljub temu pa je zadovoljen, medtem ko Janković, nad katerim visi še več ovadb, vztraja, da Mercator pri poslu s Facimom ni bil oškodovan.

Sodni senat ljubljanskega okrožnega sodišča je oprostil tudi nekdanjega člana uprave Mercatorja Stanislava Brodnjaka, medtem ko je na pogojno kazen leta in pol s triletno poskusno dobo obsodil direktorja ciprske družbe Facim Borisa Milevoja.

Milevoj je po mnenju senata pomagal pri kaznivem dejanju zlorabe pomoči, saj je vedel, da posel iz 100.000 evrov vredne pogodbe, po kateri bi morala družba Facim pridobiti gradbena dovoljenja za Mercatorjev trgovski center v Nišu, ne bo uresničen. Sodba še ni pravnomočna, pritožbo je že napovedal tudi Milevojev zagovornik Emil Zakonjšek.

Brezigar je za ljubljanskega župana predlagal leto in pol zaporne kazni ter plačilo denarne kazni, medtem ko je za to dejanje sicer zagrožena osemletna zaporna kazen. Enako je v današnjih sklepnih besedah predlagal tudi za Milevoja. Milejšo kazen je Brezigar predlagal za Brodnjaka, in sicer pogojno kazen leto in pol zapora s poskusno triletno dobo.

"Okoliščine, ki jih je navajal tožilec, so neki indici, vendar na njihovi podlagi ni mogoče sklepati o krivdi samo zato, ker je soglašal z neko pogodbo. Potrebno je, da dokazni postopek prinese objektivne okoliščine, na katerih temelji sodba," je o oprostilni sodbi Jankoviću dejala predsednica senata Nina Drozdek Draganić.

Brezigar po mnenju senata v postopku ni dokazal očitkov, da sta Janković in Brodnjak znatno pripomogla k zlorabi položaja Mitje Marinška, takratnega podpredsednika uprave Mercatorja. Marinšek, za katerega je tožilstvo prav tako vložilo obtožnico, je bil iz postopka sicer lani izločen zaradi slabega zdravstvenega stanja.

Medtem pa je bilo ravnanje Milevoja po mnenju senata protipravno in naklepno, zato ga je obsodil za pomoč pri zlorabi položaja. Za to kaznivo dejanje je zagrožena osemletna zaporna kazen, tožilec je predlagal leto in pol, vendar je sodišče zaradi dejstva, da še ni bil obsojen, da je od kaznivega dejanja minilo 11 let in da sam ni prevzel denarja, dosodilo milejšo kazen.

Obtoženi v zadevi Niš so po mnenju tožilca sicer s sklepanjem navideznih pogodb in izplačevanjem storitev, ki nikoli niso bile opravljene, oškodovali Mercator za 100.000 evrov, vendar pa trgovska družba v postopku ni priglasila premoženjsko-pravnega zahtevka.

Okrožni državni tožilec Brezigar je kljub oprostilni sodbi za Jankovića zadovoljen s postopkom. Eden ob obtoženih je bil spoznan za krivega, sodišče pa je po njegovem mnenju ocenilo, da pogodba med Facimom in Mercatorjem ni bila resen, temveč navidezen posel. "Prišli smo do glavne obravnave, obtožnica je prestala test pravnomočnosti, saj so bili ugovori obrambe nanjo zavrnjeni. Sojenje je potekalo in na koncu je sodišče pač izdalo oprostilno sodbo," je dejal.

Janković pa je po izreku sodbe ponovil, da je bil ves čas prepričan v svoj prav, da so dobro delali in da ni bilo nič nezakonitega. Kar počne tožilec, pa je po njegovem le omogočanje medijem, da imajo material za poročanje, je prepričan.

"Tožilec dela to namenoma, ker sem na tej funkciji in hoče nekaj dokazati, kar nima osnove," vztraja Janković, ki ugiba, ali si tožilec Brezigar "na napačni osebi gradi kariero". Sodnica je po njegovih besedah ocenila, da ni nobene možnosti za naklepno kaznivo dejanje.

Janković vztraja, da omenjenih 100.000 evrov ni izginilo, to je po njegovem trditev brez osnove. Po podpisu pogodbe je bil ta znesek plačan, dve upravi Mercatorja, ki sta sledili njegovi, pa sta izjavili, da ni bilo nobene škode, vztraja. Na ponovno novinarsko vprašanje, kam je šel ta denar, pa dodaja: "Ne vem, vprašajte tistega, ki je dvigoval denar z računa".

Poudarja tudi, da z Milevojem ni imel nič. "Če je v tej državi narobe, da se z nekom srečaš za novo leto, potem bomo daleč prišli. In če naša država misli, da se z nekom poznaš, že če sediš z njim na kavi, potem je uboga ta naša država", je dodal.

Če bo sodba postala pravnomočna, bo del sodnih stroškov padel na davkoplačevalska ramena. Jankovićev odvetnik Janez Koščak v grobi oceni meni, da glede na vsa zaslišanja sodni stroški znašajo okoli 5000 do 10.000 evrov.

V sklepnih besedah je še opozoril, da se za očitano kaznivo dejanje zlorabe položaja oz. pomoči pri tem zahteva obarvan naklep, torej, da je Janković želel nekomu pridobiti premoženjsko korist oz. oškodovati Mercator. "Ob pomanjkanju dokazov in dejstev je tožilcu morda uspel lep opis krivdne oblike malomarnosti, vendar njegovo ravnanje ni kaznivo dejanje," je dejal Koščak.

Gre za prvo sojenje Jankoviću, ki pa se je v zadnjih tednih znova znašel pod plazom očitkov o zlorabah položaja pri vodenju ljubljanske občine. Pred tedni je dejal, da si želi, da bi sodišče vse očitke zoper njega združilo v en proces, nato pa odločilo. Ljubljanski župan je danes v sodni dvorani omenil še, da bo čez dve leti izpolnjeval pogoje za upokojitev, vendar v izjavi pred sodiščem ni želel potrditi, ali to pomeni, da na naslednjih lokalnih volitvah ne bo več kandidiral.