c S

Narat in Vičič ne priznavata neupravičene dodelitve kredita Dimičevi

12.01.2016 10:52 Ljubljana, 12. januarja (STA) - Nekdanja člana uprave NLB Matej Narat in Miran Vičič ne priznavata obtožb tožilstva, da sta zlorabila položaj z neupravičeno odobritvijo kredita Simoni Dimic in Romanu Horvatu za nakup hiše v Murglah. Narok za nekdanjega prvega moža NLB Draška Veselinoviča je prestavljen na 3. februarja, nato pa bo stekla glavna obravnava v tem primeru.

Na ljubljanskem okrožnem sodišču je bil danes sklican predobravnavni narok za Veselinoviča, Narata in Vičiča. Veselinovič se je opravičil in bodo narok izvedli v začetku februarja, Narat in Vičič, ki sta zoper obtožbe podala ugovor, pa se ga danes nista udeležila. S tem ne priznavata krivde, njuni zagovorniki pa so podali nekaj novih dokaznih predlogov in predlagali, da se med sojenjem zasliši nekaj novih prič.

Vičičev zagovornik, odvetnik Mitja Jelenič Novak, je predlagal, da se kot priča zasliši Pavel Martinuč, takratni izvršni direktor NLB za poslovanje s prebivalstvom ter da se iz NLB pridobi podatke o višini pribitka k obrestni meri pri podeljevanju drugih stanovanjskih kreditov fizičnim osebam v času med oktobrom 2008 in oktobrom 2009.

Naratova zagovornika, odvetnika Stojan Zdolšek in Matej Podlipnik, pa sta danes tožilcu predložila strokovno mnenje izvedenke Romane Fišer o tem primeru, ki ima popolnoma drugačne zaključke kot strokovno mnenje, ki ga je za tožilstvo izdelala izvedenka Jožica Capuder.

Predlagala sta še, da se kot pričo zasliši bančnika Jožeta Leniča, da bi opisal takratne tržne in konkurenčne razmere na bančnem trgu, ter nekdanjo Naratovo tajnico in nekdanjega direktorja koordinacije poslovne mreže NLB, ki bi povedala, na kakšen način je potekalo odobravanje kreditov v NLB. Opozorila sta namreč, da Narat v upravi ni bil zadolžen za to področje in se je na te kredite vedno podpisal zadnji.

A kot je poudaril državni tožilec Luka Moljk, ni sporna sama višina obrestne mere oz. pribitka k njej, temveč ostali kreditni pogoji, ki jih v NLB takrat niso spoštovali. Tako so podelili previsok kredit za Dimičino takratno kreditno sposobnost, zavarovanja niso bila ustrezna. To nakazuje sporno poslovno prakso tudi v drugih primerih, ki je pripeljala do bančne luknje, je zunaj sodne dvorane pojasnil novinarjem.

Tožilstvo trem nekdanjim vodilnim v NLB očita, da so Dimičevi pridobili 335.000 evrov premoženjske koristi z odobritvijo ugodnega posojila. Hišo naj bi Horvat in Dimičeva kupila leta 2009 za pol milijona evrov, zanjo pa naj bi po poročanju Pop TV kredit po 350.000 evrov pri NLB najela Dimičeva in njen oče, Horvat pa naj bi jima bil porok s svojo družbo Escape. Kot je danes zagotovil Zdolšek, Dimčeva 30-letni kredit sedaj redno odplačuje.

Zaradi obnove hiše nekdanje šefice kabineta nekdanjega predsednika vlade Boruta Pahorja Dimičeve je obtožnica doletela tudi nekdanjo direktorico Vegrada Hildo Tovšak, njenega sodelavca Mateja Košiča ter partnerja Dimičeve Horvata. Sojenje zanje se je začelo konec lanskega leta, vsi trije pa so zanikali očitke.