c S

Arbitražno sodišče novo zaslišanje načrtuje marca

03.12.2015 08:12 Haag, 02. decembra (STA) - Potem ko je Hrvaška julija odstopila od arbitraže o meji s Slovenijo, je arbitražno sodišče Zagreb in Ljubljano danes pozvalo k predložitvi dodatnega gradiva. Hrvaški vladi je postavilo rok 15. januarja, slovenski pa 26. februarja. Naslednje zaslišanje naj bi potekalo marca prihodnje leto.

To so sporočili danes zvečer s Stalnega arbitražnega sodišča v Haagu, ki je registrar ad hoc arbitražnega sodišča med Slovenijo in Hrvaško.

Kot so spomnili, je Hrvaška - potem ko je izbruhnila afera s prisluhi nekdanjemu slovenskemu arbitru Jerneju Sekolcu in agentki na MZZ Simoni Drenik - sodišče 24. julija obvestila, da ocenjuje celoten arbitražni postopek kot kompromitiran, nato pa 31. julija še, da od arbitraže odstopa oz. da v skladu z dunajsko konvencijo o pogodbenem pravu razveljavlja arbitražni sporazum.

13. avgusta je Slovenija odgovorila, da tej enostranski potezi nasprotuje in vztraja na stališču, da arbitražno sodišče lahko in mora nadaljevati s postopkom določitve meddržavne meje.

Ker sta oba nacionalna arbitra po izbruhu afere odstopila, prav tako pa tudi Ronny Abraham, ki je za kratek čas nasledil Sekolca, je sodišče nato 25. septembra imenovalo nova člana. Norvežan Rolf Fife je zamenjal slovenskega člana sodišča, Švicar Nicolas Michel pa hrvaškega.

Danes se je sodišče, znova v polni sestavi, po dobrih dveh mesecih ponovno oglasilo. Kot je zapisalo, bo moralo sedaj odločiti "o vprašanjih, ki izhajajo iz zgoraj navedene korespondence". Zato obe vladi poziva, k "nadaljnjim predložitvam" glede pravnih posledic zadev, ki jih je Hrvaška navedla v julijskih pismih.

Hrvaški je sodišče za to določilo 15. januar, Sloveniji pa 26. februar, obenem pa še zapisalo, da namerava novo zaslišanje izvesti marca prihodnje leto.

Na slovenskem zunanjem ministrstvu so za STA potrdili, da so prejeli obvestilo arbitražnega sodišča. Kot so poudarili, bo slovenska vlada spoštovala določeni rok za opredelitev do pravnih vidikov vprašanj, izpostavljenih s strani Hrvaške, in s sodiščem še naprej v celoti sodelovala.

"Slovenija še naprej podpira arbitražno sodišče in arbitražni postopek ter verjame, da bo privedel do pravno zavezujoče razsodbe o meji med državama v skladu z arbitražnim sporazumom," dodajajo na MZZ.