c S

Višje sodišče o zastaranju v zadevi Patria

02.12.2015 15:49 Ljubljana, 02. decembra (STA) - Višje sodišče je zavrnilo pritožbo predsednika SDS Janeza Janše na sklep prvostopenjskega sodišča o zavrženju zadeve Patria zaradi zastaranja, je razvidno iz dela sodne odločbe, ki ga je Janša objavil na Twitterju. Sodišče je svojo odločitev utemeljilo z argumentom, da se obdolženec v svojo škodo ne more pritožiti.

Višje sodišče se je sicer strinjalo s pritožnikom, da je bila pri odločitvi prvostopenjskega sodišča, ki je zadevo Patria zavrglo zaradi zastaranja, izkazana kršitev kazenskega zakona po zakonu o kazenskem postopku. A po mnenju sodišča "ni nobenega dvoma, da gre za kršitev, ki je podana v korist obdolženca". Sodišče prve stopnje je namreč z izpodbijanim sklepom ugotovilo okoliščino, zaradi katere je kazenski pregon zoper njega izključen, še piše v odločbi.

Ker pa se obdolženec v svojo škodo ne more pritožiti, je višje sodišče Janševo pritožbo zavrnilo kot neutemeljeno. Janša je odločitev na Twitterju pospremil z besedami: "Kafkovski obrat sodišča: Pritožnik ima prav, vendar se pritožba vseeno zavrne! Murgle se spet norčujejo iz prava."

Ustavni sodniki so namreč letos spomladi razveljavili obsodilno sodbo v zadevi Patria, s katero so bili Janez Janša, Tone Krkovič in Ivan Črnkovič obsojeni na zaporne kazni.

Zadeva je tako znova romala na ljubljansko okrajno sodišče, v reševanje jo je dobila sodnica Tanja Lombar Jenko, ki pa je stranke septembra letos obvestila, da je zadevo zavrgla zaradi zastaranja. Vprašanje je bilo namreč, ali za zastaranje veljajo stara ali nova določila kazenskega zakonika, torej, ali bo zadeva zadeva zastarala letos ali čez dve leti.

Sodnica je v sklep zapisala, da je kazenski zakonik, ki je veljal v času, ko naj bi se zgodila kazniva dejanja, torej leta 2005, absolutno zastaranje predvideval po desetih letih, zato se novi zakonik, ki zastaralni rok v primeru razveljavitve sodbe podaljšuje za dve leti, ne more upoštevati.

Obramba se s takim sklepom ni strinjala, menili so, da bi moralo sodišče o zadevi odločati vsebinsko in jo na podlagi tega zavreči. Janša se je s svojim odvetnikom Francijem Matozom zato odločil tudi za pritožbo na ljubljansko višje sodišče. Višje sodišče je odločitev na okrajno sodišče posredovalo v ponedeljek, to pa danes naprej strankam v postopku.