c S

V referendumski kampanji rekordno število organizatorjev

25.11.2015 10:11 Ljubljana, 25. novembra (STA) - Sodelovanje v kampanji pred referendumom o noveli zakona o zakonski zvezi je napovedalo rekordno število organizatorjev, kar 39. Državna volilna komisija je sicer doslej poslala 430 volilnih gradiv volivcem, ki želijo glasovati po pošti iz tujine. Za takšno glasovanje se je mogoče prijaviti še do 4. decembra.

Za glasovanje na referendumu morajo namreč volivci, ki stalno prebivajo v tujini - za razliko od državnozborskih volitev - takšno željo sporočiti Državni volilni komisiji. Tudi volivci, ki bodo na dan glasovanja v tujini, pa bi želeli glasovati po pošti ali na diplomatsko-konzularnem predstavništvu, se morajo za takšno glasovanje prijaviti. Rok za prijavo za glasovanje iz tujine se izteče 4. decembra.

Državna volilna komisija je na podlagi doslej prejetih zahtevkov do torka oddala 430 volilnih gradiv za glasovanje po pošti iz tujine. Od tega 135 volivcem, ki v tujini stalno prebivajo, ter 296, ki bodo na dan glasovanja v tujini začasno.

V referendumski kampanji bo sicer sodelovalo kar 39 organizatorjev, ki so se Državni volilni komisiji prijavili do torka do polnoči, ko se je iztekel rok. Med organizatorji so vse parlamentarne stranke ter sedem zunajparlamentarnih. Ostali organizatorji kampanje pa so društva, združenja, gibanja, zavodi, organizacije, posamezniki in tudi pobudniki referenduma Koalicija Za otroke gre ter njihova predstavnica Metka Zevnik.

Volivci bodo na referendumu 20. decembra odgovarjali na referendumsko vprašanje, ki se glasi: Ali ste za to, da se uveljavi zakon o spremembah in dopolnitvah zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, ki ga je sprejel državni zbor na seji dne 3. marca 2015?

Po novi referendumski ureditvi se mora za zavrnitev zakona na referendumu izreči večina tistih, ki se udeležijo referenduma, pri čemer pa mora ta večina hkrati predstavljati tudi najmanj 20 odstotkov vseh volilnih upravičencev.

Po trenutno veljavnem zakonu o zakonski zvezi in družinskih razmerjih je zakonska zveza skupnost moža in žene. Novela pa slednje spreminja tako, da določa, da je zakonska zveza skupnost dveh oseb, s tem pa izenačuje pravice istospolnih in heterospolnih parov.