c S

Odzivi po redefiniciji minimalne plače pričakovani: delodajalci zaskrbljeni, sindikati zadovoljni

25.11.2015 08:14 Ljubljana, 24. novembra (STA) - Potem ko je DZ danes potrdil redefinicijo minimalne plače, so v GZS ponovno izrazili zaskrbljenost zaradi političnih odločitev, ki argumente in zahteve gospodarstva postavljajo na drugi tir. Menijo, da bo zaradi "dviga bruto minimalne plače" ogroženih vrsta delovnih mest. Sindikati po drugi strani odločitev DZ pozdravljajo.

Poslanci so danes soglasno izglasovali spremembo definicije minimalne plače, s katero se iz nje izločajo dodatki za nočno, nedeljsko in praznično delo. Predlog, ki so ga sicer pripravili sindikati, je podprla tudi vlada.

Kot so zapisali v Gospodarski zbornici Slovenije (GZS), verjamejo, da bi lahko bila današnja odločitev usodna za številna delovna mesta v panogah z nižjo dodano vrednostjo na zaposlenega, ki hkrati tekmujejo na globalnem trgu.

Namesto redefinicije so v zbornici predlagali davčno reformo s ciljem razbremenitve stroška dela, se pravi z nižjimi dajatvami na plače zaposlenih, tudi pri minimalni plači, kar bi omogočilo višje neto plače. "Razliko bi država zapolnila z istočasno izvedbo strukturnih reform, ki bi zagotovile bolj optimalno javno porabo," dodajajo.

Poleg tega opozarjajo, da trenutne razmere v ničemer ne sledijo izjavam vlade, ki je obljubljala znižanje stroškov dela.

Še bolj oster pa je bil generalni sekretar Združenja delodajalcev obrti in podjetništva Igor Antauer. Meni, da je "redefinicija minimalne plače posledica nespoštovanja socialnega sporazuma za obdobje 2015-2016"; kršili so ga sindikati in vlada.

"Toliko o spoštovanju pravne države, ki jo je vladajoča koalicija tako poudarjala pred in po volitvah. Načelnost na račun drugih je naša politična stvarnost," je bil oster Antauer, ki meni, da je redefinicija "nesistemska, parcialna in všečna poteza".

Meni, da bo posledica redefinicije, da delavci neto ne bodo imeli večjih koristi, proračun pa precejšnje. "Ta projekt vidim bolj kot kazanje sindikalnih mišic in strah vlade pred sindikati," je še dodal.

Opozoril je še na popolno izgubo zaupanja na delodajalski strani, ki so ga gradili leta in potrdili s socialnim sporazumom, odpoved sporazuma s strani štirih delodajalskih organizacij in zbornic - GZS k sporazumu ni pristopila - ter posledično okrnjeno vsebinsko delo ekonomsko-socialnega sveta.

Po drugi strani je izvršna sekretarka za ekonomsko področje pri ZSSS Andreja Poje ponovila, da je današnji dan velik za prejemnike minimalne plače, saj se po 20 letih tako odpravlja neenaka obravnava prejemnikov minimalne plače, ki opravljajo svoje delo v neugodnem delovnem času.

"V ZSSS smo veseli, da so poslanci DZ prepoznali krivico, s katero se soočajo najranljivejši na trgu dela, torej tisti, ki delajo cel mesec pa zaslužijo tako malo, da morajo pomoč iskati še na Rdečem Križu in Karitasu," je poudarila. Po njenih besedah bo sprememba delavcem olajšala življenje in vsaj delno odpravila neenako obravnavo prejemnikov minimalne plače.