c S

DZ za kandidate v ESČP izvolil Bettetovo, Bošnjaka in Peršakovo

19.11.2015 09:00 Ljubljana, 19. novembra (STA) - Državni zbor je danes s tajnim glasovanjem za tri kandidate za slovenskega sodnika na Evropskem sodišču za človekove pravice izvolil Nino Betetto, Marka Bošnjaka in Nino Peršak. Med kandidati, ki jih je DZ predlagal predsednik republike Borut Pahor, je bil še Klemen Jaklič, ki pa ni dobil zadostne podpore.

Izmed treh zdaj izbranih kandidatov bo sodnika iz Slovenije na koncu izbrala Parlamentarna skupščina Sveta Evrope. To funkcijo je sicer doslej opravljal Boštjan M. Zupančič, ki mu je mandat potekel s koncem oktobra.

Nocojšnje glasovanje poslancev je bilo tajno; poslanci so ga opravili z glasovnicami v kabinah v dvorani, na glasovnicah pa so izmed štirih kandidatov izbirali tri kandidate.

Največ glasov - 58 - je dobil Marko Bošnjak iz odvetniške družbe Čeferin. Vrhovna sodnica Bettetova jih je dobila 56, Peršakova, ki deluje na univerzi v Ghentu 55, predavatelj s harvardske univerze in dvojni doktor znanosti Jaklič pa 37. Za izvolitev med kandidate je bila potrebna večina glasov vseh poslancev, torej najmanj 45.

Pred tem so poslanske skupine obrazložile tudi svoja stališča, a iz njih ni bilo razvidno, kateri trije kandidati bi lahko dobili večinsko podporo poslancev.

V opozicijskih SDS in NSi so sicer izrecno podprli le Jakliča, ki da ima edini velike strokovne kompetence in ker ga je nenazadnje izrecno podprl tudi sedanji sodnik Zupančič, v koalicijskih SMC, SD in DeSus pa se niso hoteli poimensko izrekati.

V ZL pa so bili kritični do vseh štirih kandidatov in so dejali, da med njimi ni nikogar, ki bi znal odločati o človekovih pravicah oz. ki je že kaj takega počel. Pogrešali so predvsem koga iz ustavnega sodišča.

To je bil sicer od marca lani tretji poskus imenovanja treh kandidatov iz naše države. Po predhodnih dveh razpisih, na katera se je prijavila samo po ena kandidatka, predsednik ni mogel oblikovati predloga kandidatne liste.

Mandat sodnika na Evropskem sodišču za človekove pravice sicer traja devet let brez možnosti ponovne izvolitve. Pred reformo dela sodišča leta 2010 so imeli sodniki mandat šest let z možnostjo ponovne izvolitve.