c S

V DZ še enkrat zelena luč zakonu o javnem naročanju

19.11.2015 08:18 Ljubljana, 18. novembra (STA) - DZ je danes s 54 glasovi za in 25 proti s potrebno večino potrdil novi zakon o javnem naročanju, na katerega je državni svet v začetku novembra izglasoval odložilni veto. Zakon stremi k ekonomični porabi javnega denarja in transparentnim postopkom oddaje javnih sredstev.

Minister za javno upravo Boris Koprivnikar je že večkrat pojasnil, da gre za sistemski zakon, ki primarno zagotavlja gospodarnost, transparentnost in učinkovitost javnega naročanja.

Prenovljeni zakon na novo določa pogoj, da morajo imeti izbrani ponudniki poravnane obveznosti do delavcev, na nekaterih področjih, npr. pri naročanju inženirskih storitev, pa so prepovedali ceno kot edini kriterij izbire.

Zakon določa, naj se izbere ekonomsko najugodnejšo ponudbo, kar pomeni za dano ceno najvišja kakovost, je v državnem svetu pojasnil minister in opozoril, da mora kakovost in pričakovanja opredeliti naročnik.

Predlagatelji veta - skupina kmetov, obrtnikov in samostojnih poklicev v državnem svetu - so kljub temu prepričani, da prenovljeni zakon še vedno omogoča oddajo javnih naročil zgolj po kriteriju najnižje cene. Opozarjajo tudi, da je nabor dejavnosti, pri katerih so ceno kot edini kriterij prepovedali, premajhen.

Koprivnikar medtem meni, da zakon omogoča različna zelo učinkovita orodja, kot je izločanje neobičajno nizkih ponudb v primerjavi z ostalimi realnimi ponudbami in izločanje ponudnikov, ki ne plačujejo socialnih obveznosti ali takšnih, ki storijo dvakrat isti prekršek v zvezi z delom. To je zelo ostra norma, ki je druge države ne poznajo, je dejal v državnem svetu.