c S

DZ s spremembami Zujfa ohranil višino obremenitve študentskega dela

19.11.2015 07:56 Ljubljana, 18. novembra (STA) - Državni zbor je s 60 glasovi za in nobenim proti sprejel spremembe zakona za uravnoteženje javnih financ, s katerimi je ohranil višino obremenitve študentskega dela, minimalno urno postavko ter višino koncesijskih dajatev. Spremembe so podprli v vseh poslanskih skupinah z izjemo SDS in ZL, čeprav predlogu nista nasprotovali.

Z zadnjimi spremembami zakona za uravnoteženje javnih financ se je namreč po besedah državnega sekretarja na ministrstvu za delo Petra Pogačarja pomembno uredila problematika študentskega dela. Spremembe so namreč uvedle plačevanje prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje ter zdravstveno zavarovanje od študentskega dela. Skladno s tem se je ustrezno prilagodila tudi višina in način delitve koncesijske dajatve, ki je namenjena sofinanciranju štipendij.

Na zahtevo Študentske organizacije Slovenije je ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti tedaj v zakon vneslo varovalko, po kateri bi se koncesijska dajatev s 1. januarjem 2016 znižala s 16 odstotkov na 9,59 odstotka, če bi bil upad študentskega dela višji od 15 odstotkov. A se to po Pogačarjevih besedah na srečo ni zgodilo, zato višina obremenitve študentskega dela ostaja na sedanji ravni.

Spremembe Zujfa tako ohranjajo sedanjo ureditev in obremenitev študentskega dela, ohranjajo socialno varnost študentov, minimalno urno postavko in višino koncesijskih dajatev, s katerimi se delno financirajo tudi štipendije, je še pojasnil državni sekretar.

Podporo zakonskemu predlogu so napovedali v večini poslanskih skupin, poleg koalicijskih SMC, DeSUS in SD še v opozicijskih NSi in skupini nepovezanih poslancev. Menili so namreč, da varovalka v zakonu ni več potrebna, saj se je izkazalo, da upad študentskega dela ni bil višji od 15 odstotkov.

Da se bodo glasovanja vzdržali, pa so napovedali v SDS. Kot je dejala strankina poslanka Suzana Lep Šimenko, namreč ni prav, da se takšna vsebina ureja v interventnem zakonu, ampak bi se morala v sistemskem. Podobnega mnenja je bila Alenka Bratušek (NP), ki pa je kljub temu napovedala podporo predlogu.

Omenjenim spremembam so manj naklonjeni v ZL. Študentsko delo namreč po besedah vodje poslanske skupine ZL Luke Mesca ostaja ena najbolj prekarnih oblik dela, zato je vlado pozval, naj ob obdavčitvi študentskega dela razmisli tudi o urejanju statusa in socialnih pravic študentov. Ker pa se iz koncesij financirajo štipendije, v ZL zakonu kljub vsemu ne bodo nasprotovali, je pred glasovanjem še napovedal Mesec.