c S

DZ potrdil ohranitev zvišanih stopenj DDV

19.11.2015 07:53 Ljubljana, 18. novembra (STA) - DZ je danes s 53 glasovi za in 27 proti potrdil novelo zakona o davku na dodano vrednost (DDV), s katero se bo v krizi zvišani stopnji tega davka ohranilo kot trajen ukrep. Glavni namen novele zakona je sicer poenostavitev administrativnih postopkov za uvoznike pri plačevanju DDV.

Vlada je v okviru protikriznih ukrepov julija 2013 zvišala splošno stopnjo DDV z 20 na 22 odstotkov, znižano, s katero so med drugim obdavčeni hrana in zdravila, pa z 8,5 na 9,5 odstotka. Ukrep je trenutno zapisan v zakonu o izvrševanju proračuna za čas do konca leta 2015.

Zdaj se bo zvišani stopnji zapisalo v zakon o DDV kot trajen ukrep. "Ohranitev stopenj DDV na zdajšnjih ravneh je potrebno z vidika zagotavljanja vzdržnega načina odprave čezmernega primanjkljaja in nujno potrebne okrepitve strategije uravnoteženja javnih financ," je dopoldne pojasnila državna sekretarka na finančnem ministrstvu Mateja Vraničar Erman. S tem se ne bo negativno vplivalo na gospodarsko okrevanje, je zagotovila.

Glavni namen novele zakona o DDV je sicer poenostavitev administrativnih postopkov za uvoznike pri plačevanju DDV. Ta ukrep bo gospodarstvu prihranil 32 milijonov evrov na letni ravni, je povedala Vraničarjeva.

Po predlogu se bo DDV pri uvozu obračunal na podlagi davčnega obračuna in ne več kot dajatev neposredno ob uvozu blaga. Za prejemnike blaga to pomeni poenostavitev obračunavanja davka pri uvozu blaga, predvsem pa finančno razbremenitev, saj jim ne bo več treba financirati uvoznega DDV. Po novem bo prejemnik blaga lahko obračunal in plačal DDV od uvoza blaga preko obračuna DDV.

Nova ureditev bo veljala za blago, uvoženo od 1. julija 2016 dalje.