c S

Začenja se kampanja pred referendumom o noveli zakona o zakonski zvezi

19.11.2015 10:26 Ljubljana, 19. novembra (STA) - Začenja se kampanja pred referendumom, na katerem bodo 20. decembra volivci odločali o uveljavitvi novele zakona o zakonski zvezi. Vključitev v kampanjo je že napovedala večina parlamentarnih strank, vlada pa v kampanji ne bo sodelovala.

Med parlamentarnimi strankami so vključitev v kampanjo napovedale SMC, SDS, NSi, SD in ZaAB. K temu se po neuradnih informacijah nagibajo tudi v DeSUS, kjer pa se se bodo o tem odločili prihodnji teden. V ZL so pojasnili, da se bodo v kampanji pridružili širši skupini, v kateri bodo sodelovali s civilnodružbenimi gibanji in drugimi političnimi strankami.

Po pričakovanjih se bo v kampanjo vključila tudi pobudnica referenduma koalicija Za otroke gre, v kateri opozarjajo na pomen urejenih in ažuriranih volilnih imenikov. Zahtevajo tudi, da mora biti najmanj tri tedne pred referendumom znano število glasov, potrebnih za uspeh referenduma.

Po novi referendumski ureditvi se mora namreč za zavrnitev zakona na referendumu izreči ne le večina tistih, ki se referenduma udeležijo, ampak mora ta večina predstavljati tudi najmanj 20 odstotkov vseh volilnih upravičencev. Kot opozarjajo v koaliciji Za otroke gre, lahko na referendumu odloči tudi en sam glas, zato je pomembno, da se jasna pravila določijo vnaprej. Njihove zahteve bo danes obravnavala Državna volilna komisija.

Novela zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih je zakonsko zvezo določila kot z zakonom urejeno življenjsko skupnost dveh oseb in izenačila pravice istospolnih in heterospolnih parov.