c S
Letos izbranih kar 11 najvplivnejših pravnikov 18.11.2015 13:44 Ljubljana, 18. novembra (iusinfo.si) - Po mnenju strokovne in splošne javnosti so najvplivnejši pravnice in pravniki letošnjega leta (navedeni po abecednem redu): dr. Matej Avbelj, dr. Marko Bošnjak, dr. Miro Cerar, ddr. Klemen Jaklič, dr. Igor Kaučič, mag. Goran Klemenčič, Franci Matoz, Vlasta Nussdorfer, dr. Marko Pavliha, Lucija Šikovec Ušaj in dr. Andraž Teršek.

Na osrednjem slovenskem pravnem portalu IUS-INFO (www.iusinfo.si) se je končal že petnajsti izbor »10 najvplivnejših pravnikov«, ki je kot že tradicionalno potekal v dveh delih. Izmed dvajsetih finalistov, ki so bili največkrat predlagani v prvem delu, se je med najvplivnejše uvrstila kar enajsterica pravnic in pravnikov, ki so do 18. novembra do 12. ure, ko se je izbor končal, dobili največ glasov. Ponovilo se je leto 2005, ko je bilo prav tako izbranih enajst najvplivnejših pravnic in pravnikov, kar pomeni, da sta finalista na desetem in enajstem mestu prejela popolnoma enako število glasov.

V prvem delu izbora so organizatorji na portalu IUS-INFO prejeli kar več kot 100različnih predlogov oziroma imen slovenskih pravnic in pravnikov, ki so bili letos po mnenju uporabnikov portala posebej prodorni in prizadevni pri svojem strokovnem delu. V drugem delu izbora so obiskovalci portala lahko oddali glas enemu izmed 20 finalistov in dodali tudi obrazložitev ali vprašanje zanj.

V letošnjem izboru smo prejeli približno enako število glasov kot običajno, so pa glasovalci pripisali več zanimivih vprašanj in obrazložitev svojega glasovanja, pri čemer so navajali odlike najvplivnejših pravnic in pravnikov, kot so: strokovnost, pokončnost, načelnost, neposrednost ter letos zelo pogosto neobremenjenost s preteklostjo in skrb za malega človeka.

Največkrat postavljena vprašanja za finaliste so zadevala razveljavljene postopke in nedelovanje pravosodnega sistema, nujno potrebne spremembe v sodstvu, visoko stopnjo korupcije in slabo delovanje protikorupcijske komisije, prvo mesto Slovenije na lestvici kršiteljic človekovih pravic, prevzemanje odgovornosti v mednarodni politiki za teroristične napade, zaskrbljenost zaradi migrantske krize in arbitražnega postopka o določanju meje s Hrvaško, politične pritiske na sodstvo ter zlorabo prava in represivnih organov v politične namene.

Uvrstitev med deset najvplivnejših pravnikov pridobiva vse večjo veljavo v pravni in tudi širši javnosti. Družba IUS SOFTWARE, ki ureja in razvija portal IUS-INFO, bo izbrane pravnice in pravnike povabila na slovesno podelitev priznanj in okroglo mizo, s katero se izbor tradicionalno končuje.

Razpravo ob okrogli mizi, ki bo v torek, 8. decembra 2015, ob 11. uri v ljubljanskem hotelu Lev, bo povezoval dr. Matej Avbelj, izredni profesor za evropsko pravo in dekan Fakultete za državne in evropske študije, ki se že nekaj let uvršča med izbrano deseterico, letos torej enajsterico. V razpravi s skupnim naslovom »Pravo in odgovornost« bodo udeleženci odgovorili na zastavljena vprašanja glasovalcev ter predstavili svoja stališča in predlagali rešitve za aktualne probleme v pravu in družbi.

Dr. Avbelj je za uvod zapisal:

»Biti izbran med 10 najvplivnejših pravnikov v Republiki Sloveniji je velika čast. Toda velik vpliv zahteva tudi veliko odgovornost. Najprej odgovornost za svoja lastna ravnanja v profesionalnem pravniškem svojstvu, nato odgovornost za svoj pravniški stan, za institucije pravne države in ne nazadnje za državo samo. Odgovornost pravnikov za pravo in pravno državo pa je še posebej velika, kadar vladavina prava v številnih svojih segmentih ne dosega predpisanih ustavnih standardov. Zdi se, da temu opisu ustreza tudi Slovenija, a glede tega, tudi med pravniki, mnenja ostajajo deljena. Eno pa je gotovo: resnične vladavine prava ni mogoče vzpostaviti brez odgovornih pravnikov kot posameznikov. Zato bo tokratna razprava 10 najvplivnejših pravnikov o aktualnih pravnih izzivih v središče postavila vprašanje odgovornosti.«

Organizator vabi zainteresirano strokovno javnost in posameznike, da se udeležijo slavnostne podelitve priznanj najvplivnejšim pravnikom in okrogle mize, saj se tudi letos obeta zanimiva in polemična razprava.