c S

SD s predlogom ekonomskega programa za pravičnejše davke in razbremenitev srednjega razreda

02.11.2015 14:10 Ljubljana, 02. novembra (STA) - V SD so pripravili predlog ekonomskega programa za razbremenitev srednjega razreda, saj želijo s "pravičnejšimi davki" razbremeniti srednji razred in delodajalce spodbuditi k zaposlovanju. Pripravili so sedem predlogov sprememb, ki jih bodo predstavili tudi koalicijskim partnerjem, je danes napovedal predsednik SD Dejan Židan.

O predlogu ekonomskega programa bo razpravljala konferenca SD, danes pa ga bodo predstavili tudi koalicijskim partnerjem. "Najbrž se vsi strinjamo, da so dobički premalo obdavčeni, medtem ko je delo preveč obdavčeno. Naš predlog temelji na ugotovitvi, da je treba ob zniževanju davkov na eni strani povečati davke na drugi strani," je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani izpostavil Židan.

V SD predlagajo povečanje obdavčitve dobička na evropsko primerljivo raven, reformo dohodninskih razredov, ki bo pravičneje obremenila srednji sloj prebivalstva, in participacijo zaposlenih pri delitvi dobička, je pojasnil predsednik sveta SD za finance in gospodarski razvoj Marjan Podgoršek.

Prav tako so med predlaganimi ukrepi poenotenje prispevkov za obvezna socialna zavarovanja, uvedba enotnega sistema korporativne organiziranosti, reforma obdavčitve nepremičnin in ponovna uvedba dohodninske olajšave za reševanje stanovanjskih težav.

V EU je bila lani v povprečju predpisana stopnja davka na dobiček v višini 22,6 odstotka, medtem ko bil v Slovenija ta 17-odstotna, z upoštevanjem olajšav pa je bila v Sloveniji efektivna stopnja obdavčitve dobička med 11 in 12 odstotki. Na tem področju imamo, kot je dejal Podgoršek, še veliko rezerv.

Z reformo dohodninskih razredov želijo med drugim uvesti dodatni dohodninski razred za razbremenitev višjega srednjega razreda, hkrati pa dvigniti zgornjo mejo obdavčitve 27-odstotnega dohodninskega razreda na 30.000 evrov.

S participacijo zaposlenih pri delitvi dobička želijo povečati prihodke srednjega razreda, pa tudi povečati uspešnost in konkurenčnost podjetij. Motijo jih tudi razlike v obremenitvi zaposlenih glede na pravno razmerje, zato predlagajo poenotenje prispevkov za obvezna socialna zavarovanja.

"Nisem zasledil, da bi še kje drugje imeli več tipov korporativne organiziranosti, ki prinašajo različne oblike davkov in prispevkov, zaradi česar se sicer čisto legalno opravljajo optimizacije davkov," je ocenil Podgoršek. Tak sistem po njegovem zapleta upravne postopke.

Pri reformi obdavčitve nepremičnin v SD predlagajo postopnost, želijo pa si, da bi bila obdavčitev čim bližje sedanji. S ponovno uvedbo dohodninske olajšave za reševanje stanovanjskih težav pa bi se uvedla dohodninska olajšava, ki bi se jo dokazovalo z računi za plačano najemnino ali obroke bančnega kredita, ki je najet za financiranje nakupa prvega stanovanja.