c S

Pobuda za referendum o dopolnitvi zakona o obrambi za večino v DZ nedržavotvorna

29.10.2015 07:44 Ljubljana, 28. oktobra (STA) - Iz poslanskih klopi prihajajo kritike pobude za začetek zbiranja podpisov za referendum o dopolnitvi zakona o obrambi, ki predvideva možnost dodelitve dodatnih pooblastil vojski pri varovanju meje. Pobudo, ki so jo v DZ vložili predstavniki Radia Študent, so označili za nedržavotvorno in nerazumno, predlagatelje pa spomnili na odgovornost.

V strankah so spomnili tudi na izčrpanost policistov, ki bi jim vojska s pomočjo dodatnih pooblastil po dopolnitvi zakona lahko aktivneje pomagala pri varovanju meje v času begunske oz. migrantske krize.

Vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer je že v torek spomnila, da po ustavni ureditvi možnost pobude za referendum obstaja, "je pa v danih, izjemno zahtevnih razmerah, skrajno neodgovorna in nedržavotvorna". O tem, ali bi DZ v skladu z ustavno ureditvijo na referendumskem področju lahko preprečil referendum, je povedala, da je to odločitev predsednika DZ Milana Brgleza. Kustec Lipicerjeva verjame, da bo odločitev v tem smislu tudi sprejel.

Če se bo izkazalo, da ima pomislek skupine predlagateljev referenduma ustrezno pravno težo, po besedah Kustec Lipicerjeve ta rešitev ni ustrezna in bodo iskali druge ukrepe v isti smeri. Na vloženo pobudo se sicer SMC danes še ni odzvala.

Vlagatelji pobude za referendum bi morali po presoji vodje poslancev DeSUS Franca Jurše ob socialnem in humanitarnem čutu do beguncev temeljito razmisliti tudi o varnostnem vidiku tega vprašanja. S pooblastili, ki bi jih vojska lahko dobila, se po ocenah Jurše ne posega pregloboko in v smer izkoriščanja vojske v druge namene. Predlagatelj zakona je namreč želel zagotoviti varnost državljanov, je spomnil Jurša.

Pobudniki referenduma pa so po njegovem mnenju podpise zbrali s pomočjo ZL, ki je tudi edina v DZ nasprotovala dopolnitvi zakona o obrambi. Jurša sicer ocenjuje, da je referendum o tej temi dopusten in so pobudniki izkoristili legitimno pravico zbiranja podpisov. Po njegovem mnenju v vladni koaliciji tudi ne bodo poskušali istega cilja doseči z interventnim zakonom. Spomnil je, da je vojska že angažirana na meji v skladu z obstoječo zakonodajo.

Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han je za STA navedel, da predlagateljem referenduma s tem dejanjem ne gre očitati pravice ter legitimnosti dati pobudo za razpis referenduma. A v SD pričakujejo, da se predlagatelji ob tem zavedajo tudi odgovornosti.

Han je dejal, da lahko vsakodnevno vidimo izčrpane policiste, "katerih vrste so podhranjene, ter vse druge, ki na robu svojih moči še uspejo obvladovati razmere na meji".

Poslanec SDS Žan Mahnič novico o pobudi za referendum obžaluje ter vidi kot destruktivno in nedržavotvorno dejanje, ki ima po njegovih besedah očitno en sam namen: rušiti slovenski ustavni red ter ogrožati življenje, zdravje in lastnino državljanov ter tudi varnost beguncev oz. migrantov.

Glede dopustnosti referenduma o tej vsebini se v SDS še niso pogovarjali, a bi po poslančevih besedah verjetno v tem primeru podprli predlog, da referendum ni dopusten.

Mahnič je sicer v izjavi za STA ocenil, da bi vlada lahko že na podlagi veljavnega četrtega odstavka 37. člena zakona o obrambi dala vojski taka pooblastila, da lahko učinkovito zavaruje mejo. Vlada bi morala biti le bolj pogumna in odločna, je dodal poslanec.

Predsednica NSi Ljudmila Novak je glede zbiranja podpisov za referendumsko zahtevo o dopolnitvi zakona o obrambi že v torek dejala, da ne razume tistih, ki si bodo to privoščili. "Saj vendarle gre tako za varnost slovenskih državljanov kot tudi varnost beguncev, zato je takšna morebitna zahteva nerazumna," je prepričana Novakova.

Vodja poslanske skupine nepovezanih poslancev Bojan Dobovšek pa je v izjavi za STA dejal, da se mu zdi pobuda za referendum logična in kaže na težave z dopolnitvijo zakona o obrambi. V poslanski skupini nepovezanih poslancev so sicer dopolnitev zakona po Dobovškovih besedah podprli pod pritiskom koalicije, da morajo biti državotvorni.

Vendar so že na nočni seji ob sprejemanju dopolnitve zakona opozarjali, da je predlog slab in bi bilo pametno vnesti nekatere pripombe, je spomnil Dobovšek in dodal, da jih nihče ni poslušal. Po njegovih besedah je namreč nedorečeno, kaj pomeni ogrožanje varnostne situacije, s sprejetimi ukrepi tudi ni jasno, kaj sploh pomenijo in kako bodo posegali v človekove pravice.

Po mnenju Dobovška bi morala vlada prisluhniti ocenam strokovnjakov glede smiselnosti sprejetih ukrepov ter začeti urejati zadeve na drugačen način. Vlada ima namreč možnost, da ustrezna pooblastila vojski za pomoč policiji na meji podeli že po sedanji zakonodaji, ocenjuje Dobovšek.

Predstavniki Radia Študent so v DZ vložili več kot 3000 podpisov državljanov za začetek zbiranja 40.000 podpisov za zahtevo referenduma o dopolnitvi zakona o obrambi, ki ga je DZ potrdil minuli teden.