c S

Poslanske skupine pri Pahorju različno glede kandidatov za sodnika ESČP

28.10.2015 13:00 Ljubljana, 28. oktobra (STA) - Predsednik republike Borut Pahor se danes z vodji poslanskih skupin in predstavnikoma narodnih skupnosti posvetuje o izboru kandidatov za sodnika na Evropskem sodišču za človekove pravice (ESČP). Posredujejo mu različna stališča. V SMC so za to, da v DZ pošlje pet kandidatov, ki jih je izpostavila tudi vlada, v SDS predlagajo tri kandidate.

Na razpis za tri mesta kandidatk oz. kandidatov za sodnico ali sodnika na ESČP, ki ga je ministrstvo za pravosodje objavilo 7. avgusta v uradnem listu, se je prijavilo osem kandidatk in sedem kandidatov, ki izpolnjujejo razpisne pogoje. Ministrstvo je s kandidati predsednika seznanilo 23. septembra, ta pa je nato za mnenje zaprosil sodni svet in vlado.

Vlada je kot najprimernejše izbrala pet kandidatov - vrhovno sodnico Nino Betetto, odvetnika Marka Bošnjaka, vrhovnega sodnika Miodraga Đorđevića, predavatelja s harvardske univerze Klemna Jakliča in profesorico z univerze v Gentu Nino Peršak. Sodni svet je med 15 kandidati dal prednost štirim kandidatom - kot prvi Betettovi, nato pa Bošnjaku, Đorđeviću in Jakliču.

DZ bo na podlagi predloga predsednika - ki mu lahko predlaga tri ali več kandidatov po lastni izbiri - izvolil tri kandidate, med katerimi mora biti najmanj ena ženska. Kandidati za izvolitev potrebujejo 46 glasov. Glasovanje je tajno.

Vodja poslancev SMC Simona Kustec Lipicer je v imenu svoje poslanske skupine danes Pahorju predlagala, da v postopek imenovanja v državni zbor posreduje vseh pet kandidatur, ki sta jih v predhodnem postopku kot najprimernejše ocenila vlada oz. sodni svet.

Kustec Lipicerjeva je ob tem izrazila zadovoljstvo nad spolno uravnoteženostjo kandidatur in zagotovila, da bo odločitev poslanske skupine SMC o končni podpori skupaj trem kandidatom odgovorna in enotna, so sporočili iz poslanske skupine SMC.

Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko je medtem po posvetih s Pahorjem za medije povedal, da v SDS predsedniku republike predlagajo, naj v nadaljnji postopek državnemu zboru predlaga toliko kandidatov, kolikor jih ta voli, torej tri. Ob tem je razkril, da poslanska skupina SDS podpira Klemna Jakliča, Marka Bošnjaka in Urško Kežman. Slednje sicer ni predlagal ne sodni svet ne vlada.

Po mnenju Tanka bi nabor več kot treh kandidatov, ki bi ga predsednik posredoval v DZ, koalicijski večini omogočil, da odloči čisto po svoji izbiri. "Kako bo ravnal predsednik glede na stališča poslanskih skupin, bomo videli, a če bo kak drug predlog, bomo naše stališče predsedniku posredovali tudi še kasneje," je še dejal Tanko, kot piše na spletnih straneh SDS.

To je od marca lani tretji poskus imenovanja treh kandidatov iz naše države, med katerimi bo Parlamentarna skupščina Sveta Evrope po predhodnem mnenju posvetovalnega panela strokovnjakov ESČP izbrala sodnika ali sodnico. Po predhodnih dveh razpisih, na katera se je prijavila samo po ena kandidatka, predsednik ni mogel oblikovati predloga kandidatne liste.

Sedanjemu slovenskemu sodniku na ESČP Boštjanu M. Zupančiču se bo mandat iztekel 31. oktobra. Mandat sodnika traja šest let z možnostjo ponovne izvolitve.