c S

DZ podprl priporočila varuhinje iz njenega poročila za lani

27.10.2015 17:10 Ljubljana, 27. oktobra (STA) - DZ je danes z 69 glasovi za in enim proti potrdil poročilo o delu varuhinje človekovih pravice Vlaste Nussdorfer za lani. Ob obravnavi poročila na seji prejšnji teden so bili sicer tako koalicijski kot opozicijski poslanci kritični do številnih neuresničenih priporočil iz preteklih let, opozorili pa so na kršitve pravic na številnih področjih.

Kot je poslancem ob obravnavi poročila pojasnila varuhinja, so lani prejeli 3081 pobud, k njim pa je poklicalo skoraj 10.000 ljudi. Po njenih besedah so pogosto kršena temeljna načela pravne države, državljani opozarjajo na še vedno dolge sodne postopke, nadzorne institucije še vedno ne delujejo dovolj hitro in učinkovito.

Med drugim je omenila diskriminacijo ranljivih skupin, kot so invalidi, otroci, starejši, osebe s posebnimi potrebami, Romi in druge manjšine, verujoči in neverujoči. Prav tako je opozorila na prenatrpanost v zaporih, na predolgo čakanje na nujno potreben zakon o prijavi prebivališča in spremembo stanovanjske zakonodaje ter na nekatere okoljske tematike, kot sta denimo hrup in smrad. Ob tem je navedla, da se sicer zdaj že "krepko piše tudi poročilo za leto 2015".

Ob obravnavi poročila so poslanci iz koalicijskih in opozicijskih vrst navajali, da je od lanskih 154 ostalo neuresničenih 93 priporočil varuhinje. Prav tako so tako v opoziciji kot koaliciji priznali kritiko dela državnega zbora, ki po ugotovitvah varuhinje nekatere zakone sprejema prehitro in brez sodelovanja javnosti.

Poslanci so sicer opozarjali na kršitve človekovih pravic na številnih področjih, tako so med drugim izpostavljali probleme neplačila delavcem, vprašanje pravičnosti sodstva, revščino, stanovanjsko problematiko, sovražni govor in kršenje pravic pripadnikom romske manjšine in narodnih manjšin.

V razpravi o poročilu varuhinje za lani so se dotaknili tudi najaktualnejših tem, med drugim begunskega vala. Po besedah poslanca SD Matjaža Nemca moramo biti zaradi dogodkov, ko k nam prihajajo množice prebežnikov, bistveno bolj senzibilni za vsa vprašanja človekovih pravic, kot smo bili. Po mnenju poslanke SDS Anje Bah Žibert ni dovolj, da smo strpni samo do tistih, ki množično prihajajo v Slovenijo, ampak tudi do tistih, ki se s to problematiko soočajo.