c S

DZ sprejel novelo zakona o infrastrukturi za prostorske informacije

27.10.2015 16:55 Ljubljana, 27. oktobra (STA) - DZ je danes s 54 glasovi za in nobenim proti sprejel novelo zakona o infrastrukturi za prostorske informacije, ki jo je vlada pripravila zaradi ugotovitev, da je bil prenos evropske direktive v slovenski pravni red leta 2010 pomanjkljiv.

Kot je v četrtek ob obravnavi predloga na seji DZ dejala državna sekretarka na ministrstvu za okolje in prostor Tanja Bogataj, se spremembe nanašajo na določitev pogojev za zbirke prostorskih podatkov, ki jih zajema zakon, opredelitev omrežnih storitev, zagotavljanje povezave v državno komunikacijsko omrežje, ureditev omejitev javnega dostopa, ureditev souporabe podatkov ter spremljanje vzpostavitve in uporabe nacionalne infrastrukture za prostorske informacije.

Evropska komisija je že leta 2013 začela ugotavljati skladnost prenosa direktive. Slovenija je komisiji v več odgovorih pojasnjevala stališča in napovedala spremembe, ki jih je komisija nato potrdila, ta novela pa jih prenaša v slovenski pravni red.

Nekatere poslanske skupine so opozorile, da prenosi prostorskih podatkov iz občinskih baz v centralne zbirke prostorskih podatkov zaradi pomanjkanja proračunskih sredstev niso ažurni, zato zbirke niso dovolj točne, ter da novela ne prinaša vsebinskih rešitev.

Zakon je prenesel določila evropskih direktiv, po katerih so se oblikovale baze podatkov za območje celotne unije, ki so dosegljivi prek standardiziranih postopkov. Zakon tako določa pravne okvire za vzpostavitev in delovanje prostorsko podatkovne infrastrukture v Sloveniji kot sestavnega dela evropske infrastrukture.