c S

Zahteva za referendum o zakonski zvezi v DZ predvidoma ta teden (zbirno)

27.10.2015 16:10 Ljubljana, 27. oktobra (STA) - Z današnjim dnem se je uradno začelo nadaljevanje zbiranja podpisov za referendum o noveli zakona o zakonski zvezi, ki je bilo prekinjeno zaradi sklepa DZ o zavrnitvi referenduma. A koalicija Za otroke gre se je odločila, da jih ne bo več zbirala, in povedala, da bo zahtevo za razpis vložila ta teden. ZL se bo aktivno zavzela za uveljavitev novele.

V koaliciji Za otroke gre, ki so začeli postopek za razpis referenduma, so za STA povedali, da ne bodo več zbirali podpisov za referendum o noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih. Sovoditeljica omenjene civilne iniciative Metka Zevnik je napovedala še, da bodo zahtevo za razpis referenduma z že zbranimi podpisi v državni zbor vložili do konca tedna.

Že v prvih štirih dneh, preden je bilo zbiranje podpisov prekinjeno, so zbrali več kot 48.000 podpisov. Zato so se odločili, da jih v preostalih dneh, ki jih imajo na voljo, ne bodo več zbirali. Kot je pojasnila Zevnikova, ne želijo obremenjevati upravnih enot, hkrati pa se nameravajo v tem času posvetiti nagovarjanju volivcev, naj se udeležijo referenduma.

Če bodo zahtevo za referendum vložili še ta teden, je pričakovati, da bo referendum potekal med 6. in 20. decembrom.

V ZL, kjer so bili predlagatelji novele, so vnovič poudarili, da referenduma ne bi smelo biti. Glede na okoliščine pa je edina stvar, ki jim preostane, to, da se aktivno zavzamejo za dokončno uveljavitev zakona, je dejal poslanec ZL Matej T. Vatovec. Po njegovih besedah je skrajni čas, da Slovenija postane družba, ki vključuje vse.

Po njegovih besedah je ustavna odločba, ki je referendum dopustila, še vedno prazna. V ZL zato vztrajajo pri mnenju, da referenduma ne bi smelo biti. V teh okoliščine pa jim preostane to, da se aktivno zavzamejo za dokončno uveljavitev novele.

Kot meni, je namreč skrajni čas, da tudi Slovenija "postane družba, ki vključuje vse, ne pa izključujoča družba". Tako bo ZL po njegovih besedah gotovo sodelovala v referendumski kampanji.

NSi bo po napovedih njene predsednice Ljudmile Novak v referendumski kampanji o noveli nastopala samostojno in v sodelovanju z drugimi. Kot je na novinarski konferenci dejala Novakova, je prepričana, da bo referendum uspešen, obžaluje pa, da v Sloveniji ni predviden postopek za umik zakona.

Prav tako obžaluje, da vlada ni nadaljevala s sprejemanjem prvotnega osnutka zakona, ki je bil že v javni obravnavi. Z njim bi lahko odpravili vse, kar je ustavno sporno, in ustrezno rešili to problematiko, je dejala.

Po njenem mnenju večina slovenskih prebivalcev nasprotuje noveli, saj menijo, da posvajanje otrok v istospolne partnerske skupnosti ni dobra rešitev za otroke.

DZ je novelo, ki pravice istospolnih parov izenačuje s pravicami heterospolnih parov, sprejel 3. marca. Vendar pa zaradi začetka postopka za razpis referenduma s strani civilne iniciative Za otroke gre ni začela veljati.

DZ je 26. marca sprejel sklep, po katerem se referendumska pobuda nanaša na zakon, glede katerega skladno z ustavo referendum ni dopusten. Koalicija Za otroke gre je nato vložila ustavno pritožbo zoper sklep DZ, predlagala odpravo sklepa in dopustitev referenduma.

Ustavno sodišče pa je odločilo, da se sklep DZ razveljavi in da je torej referendum dopusten. Zbiranje lahko zdaj uradno traja do 26. novembra.

Da bi referendum uspel, mora po novih referendumskih pravilih proti zakonu glasovati najmanj 20 odstotkov vseh volilnih upravičencev, torej okoli 340.000 volivcev.