c S

Predlog zakona o potrošniških kreditih v javni obravnavi

20.10.2015 15:02 Ljubljana, 20. oktobra (STA) - Gospodarsko ministrstvo je danes v javno obravnavo dalo predlog zakona o potrošniških kreditih, ki veljavni zakon dopolnjuje s pravili evropske direktive za potrošniške kredite, zavarovane s hipoteko ali drugo stvarno pravico ali pa namenjene nakupu stanovanjske nepremičnine. Pripombe bodo zbirali do 19. novembra.

Ključni cilji, ki jih zasleduje predlog zakona, se v primerjavi z veljavnim zakonom ne spreminjajo. Zakon tako še vedno ureja in določa postopke za odgovorno dajanje in najemanje kreditov na način, da se zagotavlja kakovostno informiranje potrošnikov in ustvarja visoka raven varovanja ekonomskih in pravnih interesov potrošnikov.

Na novo se z zakonom med drugim ureja minimalna poklicna usposobljenost dajalcev kreditov in kreditnih posrednikov, cenitev nepremičnine, krediti v tuji valuti ter ukrepi ob zamudah pri plačilih in izvršbi. Za kreditne posrednike se na novo uvaja obvezna pridobitev dovoljenja in zavarovanje poklicne odgovornosti, po novem se ureja tudi čezmejno opravljanje storitev posredovanja kreditov za stanovanjske nepremičnine.

Nekatera področja, ki so že urejena v veljavnem zakonu, se medtem samo nadgrajujejo, kot recimo strožja ureditev ocene kreditne sposobnosti potrošnika, so danes sporočili z ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo.