c S

Pri Pahorju prihodnji teden posvetovanja o kandidatih za sodnika na ESČP

20.10.2015 07:28 Ljubljana, 19. oktobra (STA) - Predsednik republike Borut Pahor se bo predvidoma sredi prihodnjega tedna z vodji poslanskih skupin in predstavnikoma narodnih skupnosti posvetoval o izboru kandidatov za sodnika na Evropskem sodišču za človekove pravice. Po končanih posvetovanjih bo v DZ posredoval svoj predlog kandidatov za to funkcijo, so sporočili iz predsedniške palače.

Na razpis ministrstva za pravosodje se je na razpisana tri mesta kandidatov za sodnika na sodišču v Strasbourgu prijavilo 15 kandidatov, ki izpolnjujejo razpisne pogoje.

Prijavili so se Rok Lampe, Andraž Zidar, Marko Bošnjak, Helena Devetak, Klemen Jaklič, Viktorija Žnidaršič Skubic, Nina Peršak, Miodrag Đorđević, Ana Vilfan Vospernik, Nina Betteto, Darinka Dekleva Marguč, Urška Kežmah, Lucian Bembič, Boštjan Tratar in Marjeta Švab Širok.

V skladu z zakonom o predlaganju kandidatov iz Slovenije za sodnike mednarodnih sodišč sta sodni svet in vlada predsedniku Pahorju že posredovala svoji mnenji o prijavljenih kandidaturah.

Sodni svet je ocenil, da kriterije najbolje izpolnjujejo štirje kandidati, in sicer Betettova, Bošnjak, Đorđević in Jaklič. Podobno je ocenila tudi vlada, ki je poleg vseh štirih predlogov sodnega sveta na seznam uvrstila še Peršakovo.

Sedanjemu sodniku na Evropskem sodišču v Strasbourgu Boštjanu M. Zupančiču se bo mandat iztekel 31. oktobra.