c S

Vlada podpira kandidaturo Zupančiča za sodnika na Sodišču za Kambodžo

20.10.2015 07:26 Ljubljana, 19. oktobra (STA) - Vlada je na današnji dopisni seji podprla kandidaturo Boštjana M. Zupančiča za mednarodnega sodnika Posebnega sodišča za Kambodžo (ECCC), so danes sporočili iz vladnega urada za komuniciranje.

Kot so pojasnili v sporočilu za javnost, je Slovenija 17. avgusta letos prejela poziv generalnega podsekretarja za pravne zadeve Združenih narodov, da poda informacijo o možnih kandidatih za mednarodnega sodnika ECCC.

Ministrstvo za pravosodje je nato objavilo poziv, na katerega je prejelo štiri vloge. Izmed prispelih vlog pa je vlada danes izbrala Zupančiča.

Kot pojasnjujejo, so na ministrstvih za zunanje zadeve in za pravosodje ocenili, da je Zupančič kandidat, ki ima dolgoletne sodniške izkušnje na Evropskem sodišču za človekove pravice v Strasbourgu in na ustavnem sodišču.

Bil je član odbora ZN proti mučenju in ima skupaj z akademsko kariero doma in v tujini odlično zbirko potrebnih izkušenj in znanj za sodniško mesto na ECCC, ki od kandidatov predvsem pričakuje izkušnje s področja kazenskega prava in kazenskega procesnega prava, pojasnjujejo na Ukomu.

ECCC je bil vzpostavljen leta 2006, da bi sodili najvišjim predstavnikom režima Rdečih Kmerov in odgovornim za množične poboje in zločine proti človečnosti v času Demokratične Kampučije v letih 1975 in 1979.

Rdeči Kmeri pod vodstvom Pol Pota, ki je umrl leta 1998, so razgradili kamboško družbo in poskušali ustvariti agrarno utopijo in brezrazredno družbo. Pol Potova ideja o agrarni utopiji se je hitro sesula sama vase, Kambodžani pa so se v obupnem boju za preživetje obrnili drug proti drugemu. Po državi so se množila polja smrti, v katerih so končali vsi domnevni nasprotniki režima.

Paranoični režim Rdečih Kmerov je bil izjemno nasilen. V štirih let čistk je po ocenah umrlo med 1,7 in 2,2 milijona ljudi oz. okoli četrtina vsega prebivalstva. Glavni vzroki smrti so bili usmrtitve, mučenje, prisilno delo in lakota.

Obseg grozodejstev krvavega režima Rdečih Kmerov se je pokazal šele, ko so jih leta 1979 iz Phnom Penha s pomočjo vietnamske vojske pregnali uporniki. Po vsej državi so odkrili številna množična grobišča pobitih, med njimi tudi otrok.

Položaj v Kambodži se je sicer ob mediaciji ZN umiril šele, ko je leta 1985 na oblast prišel Hun Sen. Državi avtoritarno vlada še danes.

Po več letih zavlačevanja je bilo leta 2006 le ustanovljeno Posebno sodišče za Kambodžo. Doslej je izreklo tri obsodilne sodbe.

Drugega moža nekdanjega režima Rdečih Kmerov in namestnika voditelja Pol Pota, Nuon Chea, nekdanjega predsednika države Khieu Samphana in vodjo zloglasnega zapora za mučenje Tul Sleng, Kaing Guek Eava je obsodilo na dosmrtno ječo. Nekdanji zunanji minister Ieng Sary je umrl v času sodnega procesa, obtožnico proti njegovi soprogi in nekdanji ministrici za socialo Ieng Thirith pa so razveljavili zaradi njene demence. Avgusta letos je sicer umrla tudi ona.