c S

Juncker in Timmermans v pismu Cerarju in Milanoviću podprla nadaljevanje dela arbitražnega sodišča

01.10.2015 16:12 Bruselj, 01. oktobra (STA) - Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker in prvi podpredsednik komisije Frans Timmermans sta v sredo poslala pismo slovenskemu in hrvaškemu premierju, Miru Cerarju in Zoranu Milanoviću, v katerem sta podprla nadaljevanje dela arbitražnega sodišča. Arbitraža je dober način za rešitev spora o meji, je ob tem v Bruslju poudaril Timmermans.

"Jasno je, da komisija želi, da članice unije rešijo spore o meji, saj je laže pravilno uporabljati zakonodajo EU v vseh članicah, če je jasno, kje je meja," je dejal Timmermans danes v Bruslju ob potrditvi poslanega pisma.

"Jasno je tudi, da je arbitraža dober način za rešitev takšnega spora. Če je arbitražni postopek znova vzpostavljen, je to pozitivno znamenje," je še izpostavil prvi podpredsednik komisije.

A najpomembneje je po Timmermansovih besedah v tem primeru to, da članici rešita spor, saj je to tako v interesu celotne EU kot v interesu obeh držav. "V tem duhu smo napisali pismo," je dodal.

Na vprašanje, kaj konkretno pričakuje komisija od Slovenije in Hrvaške, ki ne želi nadaljevati procesa, je Timmermans odgovoril, da upajo in pričakujejo, da bosta obe državi zagotovili jasnost, kje je meja med njima.

"Upamo, da bosta rešili spor in da bo lahko arbitraža način za rešitev tega spora. To je namreč nekaj, o čemer sta se državi že dogovorili," je še poudaril Timmermans.

K temu je prvi podpredsednik še dodal, da komisija ni stranka v arbitraži, vendar je v njihovem interesu, da je spor o meji med državama rešen hitro in v zadovoljstvo vpletenih strani.

Juncker in Timmermans sta v pismu med drugim izrazila zadovoljstvo, da sta imenovana dva nova arbitra in da je sodišče zdaj spet operativno, so še sporočili v Bruslju.

Čeprav urejanje vprašanj meje med članicami unije ne sodi neposredno pod pristojnosti EU, Evropska komisija v pismu ponavlja, da je treba odprte spore glede meje med članicami rešiti hitro, nenazadnje zato, ker lahko vplivajo na uporabo zakonodaje EU.

Ob tem komisija izraža prepričanje, da bosta obe strani delovali v duhu iskrenega sodelovanja.

Komisija v pismu tudi podpira nadaljevanje dela arbitražnega sodišča ter verjame, da bo arbitražni proces zagotovil ustrezne mehanizme za obravnavo vseh nastalih vprašanj, ob popolnem spoštovanju arbitražnega sporazuma, in da bosta strani spoštovali odločitev sodišča.