c S

Ustavno sodišče: Odločitev o referendumu o zakonu o zakonski zvezi še ni sprejeta

30.09.2015 16:25 Ljubljana, 30. septembra (STA) - Ustavni sodniki odločitve o dopustnosti referenduma o noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih še niso sprejeli, so danes zatrdili na ustavnem sodišču. Po neuradnih informacijah pa naj bi ustavno sodišče s tesno večino referendum dovolilo.

Kot poroča današnji Dnevnik, je po neuradnih informacijah ustavno sodišče referendum dovolilo, pri čemer pa ni odločalo vsebinsko, temveč je upoštevalo zgolj procesne razloge. Odločitev, ki naj bi bila sprejeta s tesno večino (5:4), se sicer lahko še spremeni, če bi kateri od ustavnih sodnikov do razpošiljanja odločbe predlagal ponovno odločanje (revotacijo), pri katerem bi se večina sodnikov odločila drugače.

Na ustavnem sodišču pa so za STA zatrdili, da odločitev še ni bila sprejeta. "Razglašena bo, ko bo sprejeta," je sporočil generalni sekretar ustavnega sodišča Sebastian Nerad. Tudi predsednik sodišča Miroslav Mozetič je že v torek zvečer za STA dejal, da končna odločitev še ni sprejeta.

Če bo ustavno sodišče referendum dopustilo, bodo pobudniki referenduma, koalicija Za otroke gre, nadaljevali zbiranje podpisov za referendum. Koalicija je sicer v štirih dneh, kolikor je lahko zbirala podpise, v podporo referendumu zbrala več kot 48.000 overovljenih podpisov.

DZ je razpis referenduma o noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, ki pravice homoseksualnih parov izenačuje s pravicami heteroseksualnih parov, zavrnil 26. marca letos. Po mnenju DZ se referendumska pobuda nanaša na zakon, glede katerega referendum ni dopusten. DZ je tako zaustavil zbiranje podpisov volivcev za podporo zahtevi za razpis referenduma.

Koalicija Za otroke gre je zatem na ustavno sodišče vložila ustavno pritožbo zoper omenjeni sklep DZ, v njej pa predlagajo odpravo sklepa DZ in dopustitev referenduma. Kot so spomnili, se je ugotovitev ustavnega sodišča v preteklosti nanašala na protiustavnost na področju dedovanja, kar pa bi bilo smiselno urediti v zakonu o registraciji istospolne partnerske skupnosti ali o dedovanju.