c S

DZ podprl spremembe glede nelojalne konkurence

30.09.2015 07:59 Ljubljana, 29. septembra (STA) - DZ je danes sprejel novelo zakona o preprečevanju omejevanja konkurence, s katero se odpravljajo nekatere pomanjkljivosti upravnega in prekrškovnega varstva glede dejanj nelojalne konkurence. Obe vrsti varstva se bosta ukinili in podjetja bodo spore zaradi dejanj nelojalne konkurence reševala v civilnem postopku pred sodišči.

Kot je dopoldne pojasnila državna sekretarka na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Margareta Guček Zakošek, zdajšnja ureditev omogoča zlorabe, saj mora tržni inšpektorat na podlagi najnovejše sodne prakse izdati ukrep začasne prepovedi dejanja že na podlagi vložene tožbe zaradi nelojalne konkurence, torej brez presoje, ali so izpolnjeni zakonski elementi nelojalne konkurence.

Če se nato v sodnem postopku pokaže, da ni šlo za dejanja nelojalne konkurence, kar se po njenih besedah lahko zgodi, je podjetju zaradi začasne prepovedi neupravičeno nastala velika gospodarska škoda, v nekaterih primerih celo likvidacija ali stečaj podjetja.

Podjetja bodo tako spore zaradi dejanj nelojalne konkurence reševala izključno v sodnih postopkih. "Oškodovanci, ki bodo zaznali dejanje nelojalne konkurence, kot na primer zlorabo logotipa, blagovne znamke, škodljive reklame, ki ga je uporabila konkurenca z namenom zavajanja in izrivanja s trga, bodo vložili tožbo na sodišče," je bil v razpravi konkreten Franc Laj (SMC).

Z novelo zakona se poleg tega razveljavlja tudi določbe glede dampinškega in subvencioniranega uvoza, saj se z vstopom Slovenije v EU pristojnost prenesla na evropsko raven in določbe na nacionalni ravni niso več potrebne.