c S

Zakonodajna pot predloga sprememb arhivskega zakona končana

24.09.2015 08:26 Ljubljana, 23. septembra (STA) - Poslanke in poslanci so danes s 23 glasovi za in 55 proti zavrnili sklep o primernosti sprememb arhivskega zakona za nadaljnjo obravnavo. Spremembe so z namenom popolnega odprtja arhivov nekdanje Službe državne varnosti predlagali v SDS, vendar pa so v koaliciji poudarjali, da že obstoječi zakon raziskovalcem omogoča dostop do vse dokumentacije.

Predlagatelji iz poslanske skupine SDS so v torkovi parlamentarni razpravi pojasnjevali, da želijo s spremembami zakona o varstvu dokumentarnega in arhivskega gradiva ter arhivih doseči popolno odprtje arhivov, saj da veljavna ureditev tega ne omogoča. Pri vprašanju varstva osebnih podatkov pa naj bi zakon razlikoval med žrtvami in nosilci javnih funkcij.

Vendar pa je večina poslanskih skupin že v poslanski razpravi izrazila nenaklonjenost predlogu. V koaliciji in ZL so izpostavljali, da že obstoječi zakon preko odločbe arhivske komisije omogoča neomejen dostop do gradiva. Poslancem SDS so tudi očitali odpiranje ideoloških tem in kulturnega boja.