c S

DZ podprl novelo zakona o varstvu pred ionizirajočimi sevanji in jedrski varnosti

24.09.2015 08:26 Ljubljana, 23. septembra (STA) - DZ je danes z 52 glasovi za in sedmimi proti potrdil novelo zakona o varstvu pred ionizirajočimi sevanji in jedrski varnosti, ki prinaša poenostavitve nekaterih upravnih postopkov za izvajalce sevalne dejavnosti in poenostavljeno izdajo dovoljenj za vire sevanja ter spremembe določb o varnostnem preverjanju oseb, ki delajo v jedrskih objektih.

Kot je pojasnila ministrica za okolje in prostor Irena Majcen, novela zakona prinaša poenostavitev nekaterih upravnih postopkov.

"Združujemo potrditev ocene varstva pred sevanji in izdajo dovoljenja za sevalno dejavnost v en sam upravni postopek. Poenostavljamo izdajo dovoljenj za vire sevanja, pridobitev potrdila o vpisu v register virov sevanja ne bo več upravna odločba, pač pa precej enostavno potrdilo. Pri upravnih postopkih izdaja najbolj zahtevnih dovoljenj predlagamo možnosti, da investitor postopoma dostavlja potrebno dokumentacijo," je nanizala.

Novela prinaša tudi več sprememb na podlagi naukov po jedrski nesreči v Fukušimi ter po izvedenih stresnih testih nukleark v Evropi: dva nova člena o projektnih osnovah jedrskega objekta, spremembe določb v sistemu vodenja o jedrskih objektih, določbo o nadziranju ustreznosti nabavljene opreme, spremembo določbe o državni gospodarski javni službi ravnanja z radioaktivnimi odpadki in nadzora odlagališč, kar bo jasneje določilo vlogo in obveznosti agencije za radioaktivne odpadke.

Poleg tega so spremembe pri določbah o varnostnem preverjanju oseb, ki delajo v jedrskih objektih, zlasti glede preverjanja tujcev. Z novelo zakona se popravlja še manjše redakcijske popravke in odpravlja manjše pomanjkljivosti, ki so se pokazale v času uporabe zakona, je še dejala Majcnova.