c S

Vlada podprla predlagano redefinicijo minimalne plače

24.09.2015 08:21 Ljubljana, 23. septembra (STA) - Vlada je na današnji dopisni seji podprla predlog novele zakona o minimalni plači, ki so ga s podpisi volivk in volivcev v DZ vložili sindikati. Predlog predvideva izvzetje dodatkov za nočno, nedeljsko in praznično delo iz definicije minimalne plače, čemur delodajalci nasprotujejo.

Sedem reprezentativnih sindikalnih central - Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS), Neodvisnost, Pergam, Altenativa, Solidarnost, KS 90 in Konfederacija sindikatov javnega sektorja - je v DZ septembra vložilo več kot 11.000 overjenih podpisov podpore zakonski noveli za spremembo definicije minimalne plače.

Sindikati predlagajo, da bi iz definicije minimalne plače izvzeli dodatke za nočno, nedeljsko in praznično delo. S tem želijo popraviti krivico za delavce z minimalno plačo, ki delajo v teh pogojih, saj ostali delavci dodatke za tovrstno delo prejemajo dodatno k plači.

Vlada predlagane spremembe podpira, vendar ob tem poudarja, da si je treba pri vprašanju definicije in višine minimalne plače prizadevati za konstruktiven socialni dialog in doseganje najširšega možnega soglasja socialnih partnerjev, so sporočili iz urada vlade za komuniciranje.

Na ta način je treba po njihovem mnenju v prihodnosti pristopiti k celostni in sistemski ureditvi omenjenega področja, "ob hkratni smiselni ureditvi vprašanja stroškov dela in ukrepov na področju davkov in prispevkov za socialna zavarovanja".

Vlada kot pomembno izpostavlja povezavo politike plač s prestrukturiranjem bremen javnih dajatev, katerega cilj je tudi smiselno znižanje obremenitve dohodkov iz dela.

"Ob spoštovanju socialnega dialoga si bo tako ob sprejemu predlaganih rešitev potrebno tudi v prihodnje prizadevati za definicijo in višino minimalne plače, kot jo poznajo ostale primerljive države, ob hkratnem upoštevanju učinkov takšnih sprememb na družbeno blaginjo in gospodarski razvoj," so zapisali.

Delodajalci predlogu sindikatov nasprotujejo in so že zagrozili z izstopom iz socialnega sporazuma, če bo koalicija predlog podprla. "Računam na razum. Ob tem, ko so koalicijske stranke že v celoti podprle predlog zakona o minimalni plači, je tu spremembe težko pričakovati," je v torek dejala ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak.